Βομβαρδισμοί στη Λιβύη – στα ύψη το πετρέλαιο

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Κεντρικό κτίριο στη Τρίπολη, την πρωτεύουσα της Λιβύης, το οποίο φαίνεται πως αποτελούσε ένα από τα στρατηγεία του Μουαμάρ Καντάφι βομβάρδισαν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με «Τα Νέα online», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Καντάφι επιβεβαίωσε ότι η επίθεση έπληξε κυβερνητικό κτίριο, ωστόσο δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί αν υπάρχουν απώλειες από την επίθεση.

Σημειώνεται ότι η Αγγλία, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν τις επιθέσεις ενώ σήμερα αναμένεται νέα συνεδρίαση των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, προκειμένου να ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις σχετικά με τις επιχειρήσεις.

Σε επίπεδο ΝΑΤΟ, οι ασκήσεις επί χάρτου επί των τριών βασικών αποστολών που ενδέχεται να του ανατεθούν έχουν ολοκληρωθεί.

Πρόκειται για τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Λιβύης, την επιβολή του εμπάργκο όπλων και την προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι οι δύο πρώτες αποστολές θα μπορούσαν να υλοποιηθούν άμεσα, ενώ για την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας απαιτείται ευρύτερος σχεδιασμός.

Σύμφωνα με τον  «Αθήνα 9.84», σε επίπεδο ΕΕ θα επιχειρηθεί η δημιουργία ενός κοινού τόπου συνεννόησης των κρατών μελών της, κάτι που στο επίπεδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατέστη δυνατό.

Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η Αλγερία και το Κουβέιτ υποστηρίζουν την πλήρη εφαρμογή της απόφασης των Ηνωμένων Εθνών, ενώ το Βιετνάμ απηύθυνε έκκληση στις ΗΠΑ για αυτοσυγκράτηση.

Από την πλευρά της η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστεί η ενίσχυση της ζώνης εναέριου αποκλεισμού στη Λιβύη, με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σημειώνεται ότι η βρετανική πολεμική αεροπορία ακύρωσε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα μία από τις δύο στρατιωτικές επιχειρήσεις της εναντίον της Λιβύης εξαιτίας της παρουσίας αμάχων στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές του «μαύρου χρυσού», το πετρέλαιο Μπρεντ ξεπέρασε τα 115 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Αμερικανό TWI ανήλθε στα 103 δολάρια το βαρέλι μετά τους βομβαρδισμούς στη Λιβύη από δυτικές δυνάμεις.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, «είναι φανερό πως οι αγορές φοβούνται την αύξηση της βίας στην Β.Αφρική και Μ. Ανατολή, περιοχές από τις οποίες προέρχεται το 1/3 του παγκόσμιου πετρελαίου».

Σημειώνεται ότι ο «εμφύλιος» στη Λιβύη έχει περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου της σε λιγότερο από 25% της προηγούμενης ημερήσια παραγωγής της των 1,6 εκατομ. Βαρελιών, ενώ το πρόβλημα πολιτικής αστάθειας στην περιοχή εντείνεται δεδομένου ότι οι κοινωνικές διαδηλώσεις και αναταραχές έχουν επεκταθεί σε Μπαχρέιν, Συρία και Υεμένη.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στην ουσία οι εξαγωγές από την Λιβύη, τον 12ο μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, έχουν παραλύσει, ενώ οι επενδυτές φοβούνται μήπως η κατάσταση συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές του πετρελαίου, το Ιράν δήλωσε ότι «οι αυξήσεις στην πετρελαϊκή παραγωγή άλλων χωρών δεν θα οδηγήσει σε χαλάρωση των πιέσεων επί των πετρελαϊκών τιμών», ενισχύοντας τους φόβους των επενδυτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ηχητικό μήνυμα που μεταδόθηκε χτες από την επίσημη τηλεόραση, ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι διεμήνυσε ότι δε θα επιτρέψει ποτέ στους «σταυροφόρους» να θέσουν υπό την κατοχή τους και να εκμεταλλευτούν το πετρέλαιό του και προέβλεψε ένα «νικηφόρο μακρύ πόλεμο».

«Όλοι οι Λίβυοι έχουν τώρα όπλα για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους. Είναι αναπόφευκτη η ήττα των δυτικών δυνάμεων» τόνισε ο Καντάφι, χαρακτηρίζοντας «τρομοκρατικές ενέργειες» τις αεροπορικές επιθέσεις των δυτικών δυνάμεων στη Λιβύη.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια