«Υδροδιπλωματία» για να αποτρέψουμε τις συγκρούσεις για το νερό

0
114

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την άποψη ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να προωθήσουν την υδροδιπλωματία έτσι ώστε να εκτονωθούν οι εντάσεις για το νερό στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, εξέφρασαν κορυφαίοι εμπειρογνώμονες την Κυριακή.

Σημειώνεται ότι στις δυο περιοχές που προαναφέρθηκαν, η λειψυδρία ενδέχεται να πυροδοτήσει μεγάλες συγκρούσεις στο μέλλον.

Όπως επισήμαναν οι αξιωματούχοι, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να βρει τρόπους έτσι ώστε να ενισχύσει τη συνεργασία σε ό,τι αφορά τα διασυνοριακά ύδατα, από τον Μεκόνγκ μέχρι το Νείλο, δεδομένου ότι οι πιέσεις αναμένεται να ενταθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης του πληθυσμού.

«Η Μέση Ανατολή και η Βόρειος Αφρική είναι οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο από συγκρούσεις λόγω των περιορισμένων υδάτινων πόρων, αν και η ιστορία έχει δείξει ότι οι πόλεμοι για το νερό είναι σπάνιοι», τόνισαν οι αξιωματούχοι.

«Νομίζουμε ότι το ζήτημα του νερού πρέπει να υπαχθεί  στο Συμβούλιο Ασφαλείας», δήλωσε στο Reuters ο κ. Zafar Adeel , πρόεδρος των Ηνωμένων Εθνών για το Νερό.

Σημειώνεται ότι αυτή την εβδομάδα κορυφαίοι εμπειρογνώμονες θα συναντηθούν στον Καναδά για να συζητήσουν το πολύπλοκο θέμα των υδάτων και της ασφάλειας.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περίπου 30 χώρες θα πληγούν από τη λειψυδρία μέχρι το 2025, την ώρα που το 1990 οι χώρες που αντιμετώπιζαν ελλείψεις νερού δεν ξεπερνούσαν τις 20.

Οι 18 από τις 30 χώρες βρίσκονται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Η Σομαλία και η Αίγυπτος αντιμετώπιζαν προβλήματα με τους υδάτινους πόρους από πολύ παλιά, ενώ η Λιβύη και η Αίγυπτος συγκαταλέγονται στις χώρες που προστέθηκαν στη λίστα μετά το 1990.

Ως λειψυδρία θεωρείται η κατάσταση κατά την οποία το άτομο έχει πρόσβαση σε λιγότερα από 1.000 κυβικά μέτρα νερού τον χρόνο. Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού γιορτάζεται στις 22 Μαρτίου και τα Ηνωμένα Έθνη εφαρμόζουν πολλά προγράμματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος στις πληγείσες περιοχές.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια