Γερμανία: οι εταιρείες πυρηνικών παγώνουν τις «πράσινες» πληρωμές

0
4

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Οι διαχειριστές πυρηνικών αντιδραστήρων στη Γερμανία εξετάζουν το ενδεχόμενο να ματαιώσουν τις φετινές επιδοτήσεις για «πράσινη» ενέργεια, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ,  μετά την απόφαση της Άνγκελα Μέρκελ να κλείσει όλους τους πυρηνικούς σταθμούς που κατασκευάστηκαν και λειτουργούν πριν το 1980, για τη διενέργεια ελέγχων ασφαλείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, η απόφαση που ελήφθη την περασμένη εβδομάδα από τη Γερμανίδα καγκελάριο στον απόηχο της καταστροφής στην Ιαπωνία, «ώθησε» τέσσερις μεγάλους διαχειριστές πυρηνικών αντιδραστήρων στη Γερμανία να επανεξετάσουν το θέμα των πληρωμών.

Οι πληρωμές προβλέπονται στο πακέτο συμφωνίας του περασμένου Σεπτέμβρη, το οποίο ορίζει ότι τα πυρηνικά εργοστάσια της Γερμανίας θα επεκτείνουν το χρόνο λειτουργίας τους, αρκεί να καταβάλλουν πρόσθετους φόρους και πράσινες επιδοτήσεις, αλλά και να λάβουν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας.

Με τις «πράσινες» πληρωμές από την πυρηνική βιομηχανία η Γερμανία υπολόγιζε να συγκεντρώσει από 300 εκατομμύρια ευρώ το 2011 και 2012 και από 200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από το 2013 μέχρι το 2016. Στόχος η περαιτέρω αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα της χώρας.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια