Γεωθερμία: τις ευρωπαϊκές προοπτικές σκιαγράφησε το διήμερο Συνέδριο του GEOFAR στην Αθήνα

0
14

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ολοκληρώθηκαν με εξαιρετική επιτυχία οι εργασίες του διήμερου (17 & 18 Μαρτίου 2011) Ευρωπαϊκού Συνεδρίου «GEOFAR: Καινοτόμες Λύσεις για την Χρηματοδότηση Γεωθερμικών Επενδύσεων», που οργάνωσε, στην Αθήνα (Electra Palace Hotel, οδός Ναυάρχου Νικοδήμου 18-20, Πλάκα), το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), στο πλαίσιο του Προγράμματος Intelligent Energy Europe (IEE) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Πάνω από 90 συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καινοτόμες ιδέες για την χρηματοδότηση των γεωθερμικών επενδύσεων στην Ευρώπη, να πληροφορηθούν για επιλεγμένες γεωθερμικές εφαρμογές, αλλά και να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της γεωθερμικής ενέργειας.

Ομιλητές του Συνεδρίου ήταν διακεκριμένοι επιστήμονες του χώρου της γεωθερμίας, εκπρόσωποι ερευνητικών κέντρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και στελέχη ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην γεωθερμία.

Επιλεγμένα γεωθερμικά projects από περιοχές της Ευρώπης παρουσιάστηκαν κατά την πέμπτη συνεδρία, με την οποία άνοιξαν οι εργασίες της σημερινής, δεύτερης και τελευταίας ημέρας της σημαντικής αυτής εκδήλωσης που οργάνωσε το ΙΕΝΕ. Ο Δρ. Απόστολος Αρβανίτης (ΙΓΜΕ) ανέλυσε τις γεωργικές εφαρμογές στο γεωθερμικό πεδίο του Νέου Ερασμίου στην Θράκη, ενώ, στη συνέχεια, παρουσίασε την καλλιέργεια της σπιρουλίνας ως καινοτόμου γεωθερμικής εφαρμογής για την χώρα μας.

Ο πρώην δήμαρχος της γερμανικής πόλης του Unterhaching, Dr. Erwin Knapek, παρουσίασε τις εφαρμογές της γεωθερμίας στην πόλη αυτή, ενώ, τέλος, οι εφαρμογές αντλιών θερμότητας στην Ελλάδα ήταν το αντικείμενο της ομιλίας του κ. Δημήτρη Κωνσταντόπουλου, Διευθυντή της Konstantopoulos Ing. Συντονιστής ήταν ο Δρ. Μιχάλης Φυτίκας, Ομότ. Καθηγητής ΑΠΘ.

Οι προοπτικές των γεωθερμικών εφαρμογών στην Ευρώπη απασχόλησαν την έκτη και τελευταία συνεδρία του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου του GEOFAR. Ο κ. Νικόλαος Πλουμής, Διευθυντής Θερμοηλεκτρικών Σχεδίων της εταιρείας ITA Group παρουσίασε την περίπτωση των θερμοκηπίων της Νιγρίτας ως ενδεικτικής των προοπτικών ανάπτυξης της γεωθερμίας στην Ελλάδα, ενώ ο κ. Philippe Dumas, Manager στο Δ.Σ. της EGEC, ανέλυσε τις γενικότερες προοπτικές του κλάδου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Την συνεδρία αυτή συντόνισε ο κ. Ιωάννης Χατζηβασιλειάδης (Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος, Σύμβουλος Μηχανικός, Γενικός Γραμματέας και Μέλος Δ.Ε. του ΙΕΝΕ).

Το Ευρωπαϊκό Συνέδριο « GEOFAR: Καινοτόμες Λύσεις για την Χρηματοδότηση Γεωθερμικών Επενδύσεων» ολοκληρώθηκε με μία γενική συζήτηση σχετικά με το GEOFAR και τις προοπτικές της γεωθερμίας στην Ευρώπη. Συντονιστής ήταν ο Project Manager της Energo Group, κ. Γεώργιος Γεωργάνας, ενώ στην συζήτηση συμμετείχαν ο Καθηγ. Μιχάλης Φυτίκας, ο κ. Philippe Dumas, η κ. Guillemette Picard (Μηχανικός Ενεργειακών Θεμάτων, EBRD), ο κ. Erwin Knapek, ο κ. Γιώργος Χατζηγιάννης, Γεωλόγος (Προϊστάμενος Διεύθυνσης Γεωθερμίας και Θερμομεταλλικών Υδάτων, ΙΓΜΕ, Ελλάδα), ο κ. Βασίλης Καρκούλιας (Προέδρος της Γεωθερμικής Ένωσης Ελλάδος) και ο κ. Ιωάννης Χατζηβασιλειάδης.

Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με σύνοψη συμπερασμάτων και χαιρετισμό προς τους συνέδρους από τον κ. Γ. Γεωργάνα.

Το GEOFAR αποτελεί μία κοινοπραξία οκτώ ευρωπαϊκών ινστιτούτων και εταιρειών από πέντε χώρες-μέλη της Ε.Ε. Οι 8 εταίροι του Προγράμματος GEOFAR περιλαμβάνουν: το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών – ΙΓΜΕ (Ελλάδα), το Instituto Geologico y Minero de Espana (Ισπανία), το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης – ΙΕΝΕ (Ελλάδα), το Arena (Πορτογαλία), την Rödl & Partner (Γερμανία), την EnergoGroup (Ελλάδα), την BRGM (Γαλλία) και την ErlangenAG, η οποία και είναι ο Συντονιστής του Προγράμματος (Γερμανία).

Το Συνέδριο αποτέλεσε την κορυφαία στιγμή μίας προσπάθειας που στόχο έχει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάχυση των πληροφοριών, μέσω της οποίας το IENE ευελπιστεί να ευαισθητοποιήσει ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών ομάδων γύρω από τη γεωθερμία και τις πολυπληθείς καινοτόμες εφαρμογές της.

Τα πρακτικά του Συνεδρίου, τα οποία θα εμπεριέχουν τις παρουσιάσεις – ομιλίες των ομιλητών καθώς και τα συμπεράσματα, θα συμπεριληφθούν σε ειδικό microsite το οποίο θα ενεργοποιηθεί λίγες μέρες μετά τη λήξη του Συνεδρίου.

ΙΕΝΕ

Σχόλια