Ιαπωνία: νέος συναγερμός για τον πυρηνικό αντιδραστήρα 3

0
2

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογια.

Μία νέα έκτακτη είδηση από την Ιαπωνία έρχεται να προκαλέσει έντονη ανησυχία για το εξελισσόμενο πυρηνικό θρίλερ στον σταθμό της Φουκουσίμα. Το προσωπικό που εργάζεται στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα απομακρύνθηκε πριν από λίγο, όταν καπνός άρχισε να βγαίνει από τον αντιδραστήρα Νο. 3, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco.

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως η ανίχνευση ραδιενέργειας στα τρόφιμα μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Ιαπωνία είναι πολύ σοβαρότερο πρόβλημα από αυτό που είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες, η πίεση αυξήθηκε ξανά το πρωί της Δευτέρας στον αντιδραστήρα 3, τον πλέον κατεστραμμένο, με αποτέλεσμα οι εργάτες που βρίσκονται στο εργοστάσιο να εξετάζουν το ενδεχόμενο να αφήσουν να διαρρεύσει στην ατμόσφαιρα ποσότητα ραδιενεργού νέφους, προκειμένου να εκτονωθεί η πίεση και να αποφευχθεί, η πιθανότητα έκρηξης.

Τα συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης, μετά την εγκατάσταση νέας γραμμής τροφοδοσίας, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε επικαλούμενο την διαχειρίστρια ηλεκτρική εταιρεία του Τόκιο Tepco, ότι θα χρειασθούν ακόμη «δύο η τρεις ημέρες» μέχρι την επαναλειτουργία των αντλιών και του συνόλου του συστήματος ψύξης των αντιδραστήρων του σταθμού.

Σήμερα αναμένεται να λειτουργήσει μερικώς η αίθουσα ελέγχου του αντιδραστήρα Νο. 2, σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας, γεγονός που θα επιτρέψει τη λειτουργία του συστήματος κλιματισμού και εξαερισμού, τα οποία, καθώς είναι εξοπλισμένα με φίλτρα άνθρακα που παγιδεύουν τα σωματίδια ραδιενεργού ιωδίου, γεγονός που «θα βελτιώσει σημαντικά το περιβάλλον εργασίας των τεχνικών».

Αν και η νέα γραμμή ηλεκτροδότησης που έχει εγκατασταθεί από την Παρασκευή επέτρεψε την ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων και του αντιδραστήρα Νο. 2, απαιτείται η αντικατάσταση πολλών τμημάτων του συστήματος ώστε να λειτουργήσει η αίθουσα ελέγχου και το σύστημα ψύξης.

Η ηλεκτροδότηση του αντιδραστήρα Νο. 2 θα επιτρέψει την τροφοδοσία και του συγκεκριμένου αντιδραστήρα. Οι αντιδραστήρες Νο. 5 και Νο. 6 θα τροφοδοτηθούν σύντομα και οι αντλίες τους λειτουργούν, ενώ προχωρούν και οι εργασίες για την ηλεκτροδότηση των αντιδραστήρων Νο. 3 και Νο.4.

Εν αναμονή της επαναλειτουργίας των αντλιοστασίων, τα συνεργεία συνεχίζουν να ρίχνουν νερό με μάνικες στις εγκαταστάσεις, κυρίως του αντιδραστήρα Νο. 3, πηγής των μεγαλύτερων ανησυχιών.

Συναγερμός έχει σημάνει και για τη διαρροή νερού από τους αντιδραστήρες στο έδαφος της Φουκουσίμα. Η Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι δεν έχει διαρρεύσει πολύ νερό στο έδαφος μετά τις προσπάθειες ψύξης των αντιδραστήρων.

Πάντως το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας κάλεσε κάποιους από τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή γύρω από το Φουκουσίμα 1 να αποφεύγουν να πίνουν νερό από τη βρύση μετά τον εντοπισμό υψηλών επιπέδων ραδιενεργού ιωδίου, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Kyodo.

Οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν μετρήσεις ραδιενέργειας και στη θάλασσα, στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, από όπου εκλύονται ραδιενεργές ουσίες εδώ και δύο εβδομάδες.

«Είναι πιθανόν μία πολύ μικρή ποσότητα ραδιενεργών ουσιών να απελευθερώθηκε στη θάλασσα…Αλλά ακόμη και αν αυτό επιβεβαιωθεί, δεδομένων των χαμηλών επιπέδων ραδιενέργειας στον αέρα, αυτό δεν θα έχει επιβλαβείς για την υγεία συνέπειες», ανακοίνωσε αξιωματούχος της ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας. Οι τοπικές αρχές έχουν πολλαπλασιάσει τους ελέγχους στα λαχανικά, αλλά τα ψάρια, τα θαλασσινά και τα φύκια δεν έχουν ακόμη ελεγχθεί.

 

Πηγή Πρώτο Θέμα

Σχόλια