Ιαπωνία: «καμπανάκι» από τον ΠΟΥ για τη ραδιενέργεια στα τρόφιμα

0
5

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι η ανίχνευση ραδιενέργειας στα τρόφιμα μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Ιαπωνία, είναι πολύ σοβαρότερο πρόβλημα από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, ο Πίτερ Κόρντιγκλέι, εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τον δυτικό Ειρηνικό, τόνισε ότι «σαφέστατα πρόκειται για μια σοβαρή κατάσταση».

«Είναι πολύ πιο σοβαρή από αυτή που όλοι πιστεύαμε τις πρώτες ημέρες, όταν θεωρούσαμε ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να περιοριστεί στα 20 ως 30 χιλιόμετρα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η ανησυχία στην περιοχή αυξάνεται μετά τις περιπτώσεις μολυσμένων λαχανικών, γάλακτος και νερού.

Από την πλευρά τους, Ιάπωνες αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας δεν είναι επικίνδυνα.

Η ιαπωνική κυβέρνηση απαγόρευσε την πώληση μη επεξεργασμένου γάλακτος από την περιφέρεια της Φουκουσίμα και σπανακιού από άλλη κοντινή περιοχή.

Επίσης ανέφερε ότι σήμερα είναι πιθανό να ανακοινωθούν και άλλες απαγορεύσεις σχετικές με τρόφιμα.

Ο Κορντιγκλέι τόνισε ότι ο ΠΟΥ δεν έχει αποδείξεις ότι μολυσμένα τρόφιμα από την περιοχή της Φουκουσίμα, όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο Νταΐτσι, έχουν φτάσει σε άλλες χώρες.

«Δεν μπορούμε να συνδέσουμε το Νταΐτσι με την εξαγωγική αγορά. Αλλά μπορούμε να υποθέσουμε πως ορισμένα προϊόντα που έχουν μολυνθεί πέρασαν έξω από τη ζώνη της μόλυνσης», υπογράμμισε.

Ακόμη, δήλωσε ότι εντός της ημέρας ειδικοί του ΠΟΥ θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν περισσότερες οδηγίες.

Προειδοποίησε όμως ότι είναι δύσκολο προς το παρόν να γνωρίζει κάποιος αν τα ραδιενεργά υλικά που ανιχνεύτηκαν σε κάποια τρόφιμα στην Ιαπωνία προέρχονται από το συγκεκριμένο εργοστάσιο.

 

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια