Aρωματικά ταρτάκια με ψωμί και λαχανικά

0
9
Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ένα μόνο υλικό με έντονο άρωμα είναι αρκετό για να μεταμορφώσει τον χαρακτήρα ενός κατά τα άλλα απλού πιάτου. Κι εδώ μιλάμε για το γαρίφαλο, καρυόφυλλον παλιότερα, μοσχοκάρφι αλλιώς τώρα, αλλά βρίσκω αυτή τη σύγχρονη εκδοχή χοντροκομμένη και αρωματικά ατυχή, κάπως βαριά και σίγουρα δυσανάλογη με το ντελικάτο μέγεθος του αιθέριου καρφιού – αφήστε που αυτό το “μοσχο-πρόθεμα” μού κάνει (στην καλύτερη πρίπτωση) μωρουδιακό ρέψιμο.

Είναι αποξηραμένος οφθαλμός του αειθαλούς γαριφαλόδενδρου που ευτύχησε να λέγεται και Ευγενία η αρωματική (Eugenia aromaticum ή Eugenia caryophyllata). Σούπερ αντιοξειδωτικό μπαχαρικό, γνωστό από την αρχαιότητα, θεωρείται σήμερα ισχυρό φυσικό αντιγηραντικό, στο οποίο αποδίδονται μάλιστα και αντικαρκινικές ιδιότητες. Η ιδιότυπη καυστική του γεύση, αποτέλεσμα του ισχυρού αιθέριου ελαίου (γαριφαλέλαιου) που περιέχει σε ικανό ποσοστό (25%), το κάνει απολαυστικά ευχάριστο, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται ευρέως στην κουζίνα, σε αλμυρά και γλυκά παρασκευάσματα, ενώ πιστεύεται επίσης ότι τονώνει και την ερωτική διάθεση.

Αυτή η μικρή γευστική παρόρμηση κάνει τη συνταγή για ένα εισαγωγικό πιάτο ελαφρώς δραματική και ολίγον περιπετειώδη, όσο ακριβώς έχει ανάγκη για να ξεφύγει από μια περιποιημένη “μεταρουστίκ” παρουσία και να αποκτήσει ακέραια υπόσταση. Με οικειότητα υλικών που οδηγούν το αποτέλεσμα σε κλίμακα γευστικής αποδοχής 9 στα 10, έρχεται το γαρίφαλο με το πικάντικο άρωμά του να δώσει το τελευταίο touch και ό,τι χρειάζεται για να το ξεπετάξει.

Επειδή το ανεπίσημο τεστ σε μικρούς και μεγάλους, δεν κατάφερε να ξεπεράσει χρονικά την μισή ώρα (τόσο πήρε για να καταναλωθούν και τα 12 εικονιζόμενα ταρτάκια), σας  συστήνω απλώς τη συνταγή χωρίς ενδοιασμούς και περιττές φιοριτούρες. Δείτε όσα σημειώνονται στην “προετοιμασία” και θυμηθείτε να κόψετε τις πατάτες -κατά το δυνατόν- λεπτές.

Προετοιμασία: 15 λεπτά και 1½ ώρα το μαγείρεμα- ψήσιμο. Μπορείτε να κάνετε τα ταρτάκια νωρίτερα και να τα ψήσετε πριν το σερβίρισμα, υπολογίζοντας ότι θα χρειαστείτε περίπου 1 ώρα (χρόνος στο φούρνο + 10 λεπτά για τα υπόλοιπα). Ως φορμάκια κάνουν και τα αλουμινένια μιας χρήσεως, που έχουν και το σωστό μέγεθος. Αν τα βάλετε σε ενιαίο ταψάκι-φόρμα, όπως στη φωτογραφία, θα σας βγουν λίγο μικρότερα και περισσότερα. Αν τα φορμάκια σας είναι αντικολλητικά, ελαττώστε ή παραλείψετε το βούτυρο για άλειμμα. Είναι σημαντικό οι φέτες της πατάτας να είναι λεπτές. Αν σας ξεφύγουν τα χιλιοστά, βάλτε τη στρώση μόνον στον πάτο. Δεν θα χαλάσει ούτε η γεύση ούτε η εμφάνιση. Μέτριας δυσκολίας συνταγή, αλλά πιο εύκολη απ’ ό,τι ίσως φαντάζει.

Υλικά (για 8 ταρτάκια/άτομα)
400 γραμ, αντίδια (σγουρά ή μη) καθαρισμένα και κομμένα στα 4 εκατ.
400 γραμ. πατάτες καθαρισμένες (βολεύουν οι μεσαίου μεγέθους) και κομμένες σε φετούλες 2-3 χιλ.
100 γραμ. ψίχα ψωμιού (2 μεγάλες φέτες περίπου) σε κύβους 2 εκατ.
1 μεσαίο κρεμμύδι, κομμένο στη μέση και σε φέτες
2 αβγά
2 κ.σ. παρμεζάνα
3 κ.σ. αλεύρι
1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη καθαρισμένη
1/3 -1/2 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
3 κ.σ. βούτυρο και επιπλέον για άλειμμα
1 ποτήρι γάλα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
για τη σάλτσα τυριού
1 κ.σ. ρικότα
1 κ.σ. κατσικίσιο τυρί
150 ml γάλα
αλάτι, πιπέρι
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς C.

Ετοιμάζετε τα λαχανικά: Ζεσταίνετε την 1 κ.σ. βούτυρο σε κατσαρόλα και ροδίζετε το κρεμμύδι και το ψωμί σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά. Αποσύρετε και μεταφέρετε το περιεχόμενο σε μπολ. Προσθέτετε τα αβγά και το γάλα και αφήνετε το μείγμα στην άκρη να ξεκουραστεί μέχρι να το χρειαστείτε.
Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνετε την 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά σοτάρετε τα αντίδια με το σκόρδο για άλλα 3-4 λεπτά. Αποσύρετε, πετάτε το σκόρδο και αδειάζετε τα αντίδια στο μπολ με το ψωμί. Προσθέτετε στο μείγμα το αλεύρι, την παρμεζάνα, το γαρίφαλο, ½ κ.γ. αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύετε όλα καλά.

Ετοιμάζετε τις πατάτες: Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το υπόλοιπο ελαιόλαδο (2 κ.σ.), το υπόλοιπο βούτυρο (1κ.σ.) με μια πρέζα αλάτι και σοτάρετε καλά τις πατάτες για 3-5 λεπτά, να μην καούν αλλά να έχουν πάρει λίγο χρώμα. Θα πρέπει να διατηρούν το σχήμα τους αλλά σχεδόν να τρώγονται. Τις μεταφέρετε σε μπολ και τις αφήνετε 5 περίπου λεπτά κάπως να κρυώσουν.

Κάνετε τα ταρτάκια: Bουτυρώνετε καλά 8 φορμάκια για μάφιν ή καραμελέ (ή 12 μικρότερα) και στρώνετε στον πάτο τους μερικές φέτες πατάτας. Γεμίζετε τα φορμάκια με το μείγμα λαχανικών και σκεπάζετε πάλι με 2-3 φέτες πατάτας.
Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά. Τα βγάζετε και τα αναποδογυρίζετε σε επίπεδη επιφάνεια.

Κάνετε τη σάλτσα: Σε κατσαρόλι βάζετε τα τυριά και το γάλα και ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας (2-3 λεπτά) μέχρι να έχετε μια κρεμώδη σάλτσα. Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι.

Σερβίρισμα: Bάζετε σε κάθε πιάτο ένα ταρτάκι και περιχύνετε με τη σάλτσα. Σερβίρεται χλιαρό.

Σχόλια