Ο «Νηρέας» έτοιμος για μεγάλες βουτιές!

0
8

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Μετά από 5 εβδομάδες στο Κέντρο Περίθαλψης Μεσογειακής Φώκιας της MOm στη Στενή Βάλα Αλοννήσου, έφτασε η μεγάλη ώρα για το «Νηρέα», τη νεαρή μεσογειακή φώκια που είχε βρεθεί στις 14 Φεβρουαρίου του 2011 στην παραλία Φελωτή στα Κύθηρα.

Ο μικρός «Νηρέας» είναι πλέον έτοιμος να επιστρέψει στην ανοιχτή θάλασσα και θα απελευθερωθεί το Σάββατο 19 Μαρτίου του στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων.

Ο «Νηρέας» βρέθηκε σε ηλικία περίπου 2,5 μηνών πολύ εξασθενημένος και αφυδατωμένος ενώ στο πεπτικό του σύστημα έφερε ένα πολύ μεγάλο αριθμό ενδοπαρασίτων που είχαν επιδεινώσει σε επικίνδυνο βαθμό την κατάσταση της υγείας του.

Η νεαρή Μonachus monachus σύμφωνα με τους ειδικούς της Ομάδας Περίθαλψης, ανταποκρίθηκε πολύ γρήγορα στο Πρόγραμμα Περίθαλψης και αφού ολοκλήρωσε τη φαρμακευτική αγωγή του κατάφερε να πάρει γρήγορα βάρος, ξεπερνώντας τα 50 κιλά! Έτσι ο «Νηρέας» υγιής πια, έχει μπει στην τελική ευθεία για την απελευθέρωσή του.

Το νεαρό φωκάκι θα απελευθερωθεί στην περιοχή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου Β. Σποράδων, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου. Από κει θα ξεκινήσει το μακρύ ταξίδι του στις ελληνικές θάλασσες.

Η περίθαλψη αποτελεί μια από τις σημαντικότερες και σίγουρα την πιο δύσκολη δράση που υλοποιεί η MOm τα τελευταία 22 χρόνια, με την κτηνιατρική παρακολούθηση της Δρ Νατάσσας Κομνηνού καθηγήτριας της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Για ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση η διάσωση έστω κι ενός ζώου είναι καθοριστική για την προστασία και διατήρησή του.

Η MOm ευχαριστεί θερμά όλους όσους μας βοήθησαν στη διάσωση και τη περίθαλψη του «Νηρέα».

Το λιμεναρχείο Καψαλίου, και ιδιαιτέρα τον Λιμενάρχη κο Καλλίγερο, την κτηνίατρο κα Κατερίνα Σταθάτου, για την ευαισθησία τους και την άμεση ανταπόκριση, το πλήρωμα του πλοίου «ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ» για την ασφαλή μεταφορά του ζώου από τα Κύθηρα στη Νεάπολη.

Επίσης ευχαριστούμε το Νοσοκομείο ζώων στο Πικέρμι, και ιδιαιτέρως τον Κο Χριστόπουλο, το Φορέα Διαχείρισης του Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων για τη διάθεση του σκάφους και τη μεταφορά του «Νηρέα» στο σημείο απελευθέρωσης, και όλου όσους υιοθέτησαν συμβολικά το «Νηρέα» υποστηρίζοντας έτσι οικονομικά την περίθαλψή του.

 

Πηγή MOm

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια