Ιαπωνία: σχέδια για ταφή του πυρηνικού εργοστασίου (video)

0
9

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Oι Ιάπωνες επιστήμονες εξετάζουν σοβαρά την πιθανότητα να θάψουν σε άμμο και τσιμέντο τον ένα από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα, καθώς αυτός ίσως είναι και ο μόνο τρόπος για να αποτραπεί μια καταστροφική διαρροή ραδιενέργειας στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο «Βήμα», η εν λόγω μέθοδος είχε χρησιμοποιηθεί και το 1986 για τη μόνωση των διαρροών του Τσερνομπίλ.

Είναι πρώτη φορά που αναγνωρίζουν οι Αρχές ότι το ενδεχόμενο ταφής του πυρηνικού συγκροτήματος αποτελεί πιθανότητα,  γεγονός που φαίνεται να υποδηλώνει ότι οι λιγότερος δραστικές λύσεις όπως η ρίψη νερού από ελικόπτερα δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας ανέβασε στο 5 το επίπεδο του πυρηνικού δυστυχήματος από το 4 που ήταν.

Στην ίδια θέση ήταν και το ατύχημα στο Θρι Μάιλ Άιλαντ των ΗΠΑ το 1979.

Σημειώνεται ότι το δυστύχημα στο Τσερνομπίλ ήταν στην υψηλότερη κλίμακα το 7.

Επίσης, οι Αρχές εκτιμούν ότι τώρα θα μπορέσουν να επιδιορθώσουν το καλώδιο ενέργειας σε  τουλάχιστον δύο αντιδραστήρες ώστε να ξαναρχίσουν οι αντλίες νερού που χρειάζονται για να κρυώνουν τις ράβδους καύσιμου.

Τα πυροσβεστικά οχήματα του ιαπωνικού στρατού άρχισαν να ρίχνουν νερό στον υπερθερμασμένο αντιδραστήρα  3 του πυρηνικού σταθμού στη Φουκουσίμα, τον πλέον «επικίνδυνο», σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία.

Οι αντλίες των πυροσβεστικών οχημάτων άρχισαν να ρίχνουν νερό στη δεξαμενή καύσιμου του αντιδραστήρα, ενώ ατμός υψώνεται από το ημι-κατεστραμμένο κτίριο που τον στεγάζει.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ μετέδωσε ότι 7 πυροσβεστικά οχήματα θα ρίξουν συνολικά 50 τόνους νερού στον αντιδραστήρα.

Δύο ομογενείς πυρηνικοί επιστήμονες της Αυστραλίας διατύπωσαν αντίθετες απόψεις για το πώς θα έπρεπε να αντιμετωπίσει η Ιαπωνία το πρόβλημα της διαρροής ραδιενέργειας.

Ο πρώην επικεφαλής της Σχολής Πυρηνικών Μελετών του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου στην Καμπέρα Γιώργος Δρακούλης δήλωσε πως θα ήταν καλύτερο αν οι Ιάπωνες άφηναν τους προβληματικούς αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού να κρυώσουν μόνοι τους αντί να τους ρίχνουν θαλασσινό νερό.

«Η ρίψη θαλασσινού νερού ίσως να επιδεινώνει την κατάσταση», λέει ο κ. Δρακούλης, ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να επαναληφθεί το φαινόμενο του Τσέρνομπιλ στη Φουκουσίμα.

Ο δρ Πίτερ Καραμόσκος πιστεύει πως οι αρμόδιοι δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να ψύξουν τους αντιδραστήρες.

«Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να εκδηλωθεί πυρκαγιά και οι συνέπειες να είναι οδυνηρές», επισήμανε ο δρ Καραμόσκος.

Καθώς η Ιαπωνία εισέρχεται στην δεύτερη εβδομάδα μετά το σεισμό και το καταστροφικό τσουνάμι που ισοπέδωσε ολόκληρες παραλιακές πόλεις, μετράει 6.539 νεκρούς και 9.522 αγνοούμενους, ενώ το ενδεχόμενο του πυρηνικού ολέθρου ακόμη δεν έχει απομακρυνθεί.

 

Για το econews

Newslink Hellas

 


Σχόλια