Φωτοβολταϊκά: εξέταση αιτημάτων ως την κάλυψη της μέγιστης δυνατότητας απορρόφησης

0
4

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μέχρι να καλυφθεί η εκτιμώμενη μέγιστη δυνατότητα απορρόφησης θα εξετάζονται τα αιτήματα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών ανά νομό, ακόμη και αν τα δίκτυα χαρακτηριστούν κορεσμένα από τη ΡΑΕ.

Αυτό αναφέρει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, σε απάντηση ερωτήσεων της βουλευτού της ΝΔ Θεοδώρας Αυγερινοπούλου για τη διακοπή κατάθεσης νέων αιτήσεων εγκατάστασης φωτοβολταϊκών ανά νομό της χώρας.

Όπως ειδικότερα αναφέρει ο υφυπουργός «ανεξάρτητα αν τα δίκτυα χαρακτηριστούν κορεσμένα ή μη από τη ΡΑΕ, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, δεν σημαίνει ότι τα αιτήματα που έχουν ήδη υποβληθεί δεν θα εξεταστούν μέχρις ότου οι δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης υπερκαλύψουν την εκτιμώμενη μέγιστη δυνατότητα απορρόφησης».

«Ούτε, όμως, σημαίνει πως υπάρχει στον παρόντα χρόνο πρόθεση αύξησης της ισχύος των 2.200MW από φωτοβολταϊκούς σταθμούς που είναι το όριο για το 2020, ώστε να ικανοποιηθεί η ζήτηση, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα επιβαρυντικό για τον Έλληνα καταναλωτή», συμπληρώνει.

Σε κάθε περίπτωση αναμένεται ότι πολλά από τα έργα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών για τα οποία έχουν υποβληθεί αιτήματα, έχουν σημαντική πιθανότητα να μη γίνουν είτε για τεχνικούς λόγους ή και για λόγους αδυναμίας χρηματοδότησης, τονίζει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι «οι υποψήφιοι επενδυτές γνωρίζουν το σχεδιασμό του υπουργείου και λαμβάνουν το ρίσκο ενός νέου, πιθανά μη υλοποιήσιμου αιτήματος».

Σχόλια