Δυτική Αττική: σύσκεψη για τη ρύπανση του περιβάλλοντος

0
90
Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:
Ευρεία σύσκεψη με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των προσπαθειών για τη διαχείριση της περιβαλλοντικής κρίσης που έχει αποκαλυφθεί στη Δυτική Αττική, όπου ανιχνεύτηκαν υψηλές συγκεντρώσεις χρωμίου και άλλων βαρέων μετάλλων στον Ασπρόπυργο, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15 Μαρτίου στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής στην Ελευσίνα.
Στη σύσκεψη, όπου τέθηκαν ζητήματα αναφορικά με τη προστασία του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, συμμετείχαν η, η ειδική γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ, Μ. Καραβασίλη, ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής του ΙΓΜΕ κ. Μητρόπουλος, ο γενικός επιθεωρητής Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, Π. Μέρκος, καθώς και πληθώρα υπηρεσιακών παραγόντων.
 
Ακολουθούν αναλυτικά όλες οι αποφάσεις που ελήφθησαν:
1. Η συλλογή και απομάκρυνση των επικίνδυνων αποβλήτων, που έχουν εντοπιστεί διάσπαρτα, καθώς και η εξυγίανση των περιοχών απόρριψης, κάτι για το οποίο, θα ενημερωθεί ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Ηλίας Λιακόπουλος, σε σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν και στελέχη του ΥΠΕΚΑ.

2. Η χαρτογράφηση των βιομηχανικών και λοιπών δραστηριοτήτων της περιοχής, για τον εντοπισμό των εν δυνάμει συνδεόμενων με τη συγκεκριμένη ρύπανση.

3. Η καταγραφή των γεωτρήσεων, με σκοπό τον έλεγχο και τη σφράγιση όσων εξ αυτών βρεθούν επιβαρυμένες.

4. Η εντατικοποίηση των ελέγχων από κλιμάκια επιθεωρητών της ΕΥΕΠ και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής.

5. Η σύσκεψη με δημάρχους και τοπικούς φορείς για την ενημέρωσή τους, σχετικά με τη σημασία και την έκταση του προβλήματος και ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής.

6. Η εκπόνηση υδροχημικής και γεωχημικής μελέτης για τον εντοπισμό και την πλήρη αποτύπωση της έκτασης και του είδους της ρύπανσης, με σκοπό την υπόδειξη τρόπων αντιμετώπισης της περιβαλλοντικής ζημιάς και την εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων.

Να σημειωθεί ότι για την υλοποίηση των παραπάνω συστάθηκε «Ομάδα Διαχείρισης Περιβαλλοντικής Κρίσης Θριασίου Πεδίου».
Aftodioikisi, econews

Σχόλια