Η Ισπανία ανακοίνωσε ελέγχους ασφαλείας στα πυρηνικά εργοστάσια

0
62

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Έλεγχους ασφαλείας σε όλα τα πυρηνικά εργοστάσια της Ισπανίας για τους κινδύνους από σεισμούς ή πλημμύρες δρομολογεί η κυβέρνηση της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας.

Νωρίτερα η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι προς το παρόν δεν τίθεται θέμα αναθεώρησης της ενεργειακής της πολιτικής, υποστηρίζοντας ότι τα ισπανικά πυρηνικά εργοστάσια είναι ασφαλή.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις απαιτούν το κλείσιμο του εργοστασίου στη βόρεια Γαρόνα, το οποίο υποτίθεται ότι θα έκλεινε φέτος, ωστόσο δόθηκε παράταση λειτουργίας μέχρι το 2013.

Τα αριστερά κόμματα καλούν τη σοσιαλιστική κυβέρνηση Θαπατέρο να τερματίσει σταδιακά τη λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων, κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί.

Περίπου το 20% της ενέργειας της Ισπανίας προέρχεται από οκτώ πυρηνικά εργοστάσια.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανακοίνωσαν την Τετάρτη από τις Βρυξέλλες οι υπουργοί Ενέργειας, θα διενεργηθούν δοκιμασίες αντοχής στις πυρηνικές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες των κρατών μελών, ώστε να διαπιστωθεί αν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας.

Η Γερμανία ήδη αποφάσισε να κλείσει όλους τους πυρηνικούς σταθμούς που κατασκευάστηκαν και λειτουργούν πριν από το 1980, ενώ η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, προανήγγειλε τον έλεγχο όλων των πυρηνικών σταθμών της χώρας.

Σημειώνεται ότι μετά την καταστροφή στην Ιαπωνία, η στάση των Γερμανών σκληραίνει όλο και περισσότερο σε ό,τι αφορά τα πυρηνικά, με την πλειοψηφία των πολιτών να ζητά το κλείσιμο των εργοστασίων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια