Γεωθερμία: προσφορές 350 εκατ. ευρώ για έρευνες στη χώρα μας

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Για «πρωτοφανή επιτυχία» του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού που προκηρύχθηκε, για πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας, για τη μίσθωση τεσσάρων (4) προσφερόμενων προς έρευνα – ανάπτυξη περιοχών για γεωθερμία (Δέλτα ποταμού Νέστου, Δέλτα Έβρου, Σαμοθράκη, κεντρική και νότια Χίος), έκανε λόγο το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στις παραπάνω περιοχές, σύμφωνα με το Ι.Γ.Μ.Ε., υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις πλούσιου Γεωθερμικού δυναμικού. Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε σήμερα Τετάρτη, 16/3/2011. Για τις 4 περιοχές συγκεντρώθηκαν συνολικά 18 προσφορές, από έξι (6) εταιρίες ή Κοινοπραξίες.

Το χρηματικό ύψος των προσφορών και για τα 4 πεδία ξεπέρασε τα 350 εκατ. Ευρώ.

Αναλυτικά, στο διαγωνισμό συμμετείχαν μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της γεωθερμίας, όπως η Ιταλική ENEL SA, η Ισραηλο-αμερικανική ORMAT Int. και η Καναδικών συμφερόντων Hellenic Geothermal Holdings Corp., καθώς και μεγάλες Ελληνικές επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., η Ενεργειακή Αιγαίου και η ΙΤΑ – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ.

Το ΥΠΕΚΑ κάνει λόγο για «δικαίωση» των κκ. Μανιάτη και Μπιρμπίλη, καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν πολύ υψηλό, ενώ υπογραμμίζεται πως «αυτή τη φορά θα υπάρξει πραγματική αξιοποίηση του πλούσιου Γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, που χειμάζει τα τελευταία 20 χρόνια λόγω λανθασμένων ενεργειών και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων».

Ο Υφυπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα έγινε ένα μεγάλο βήμα, τόσο σε επενδυτικό, όσο και σε ενεργειακό επίπεδο για τη χώρα μας. Η προσέλκυση μερικών από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες γεωθερμίας του κόσμου, με συνολικά 18 επενδυτικές προτάσεις για τα 4 γεωθερμικά πεδία που προκηρύχθηκαν, ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο στον πιο παραμελημένο τομέα της πράσινης ενέργειας, τη Γεωθερμία.

Έναν τομέα στον οποίο η Ελλάδα έχει μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα και όπου μπορούν να αναπτυχθούν σοβαρές επενδύσεις, τόσο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και για τη χρήση της σε βιολογικές καλλιέργειες, τουρισμό υψηλού επιπέδου, ενίσχυση του εισοδήματος της περιφέρειας κ.ά.

Η περίπτωση της γεωθερμίας αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι, όταν η χώρα μας με σοβαρότητα και τεκμηρίωση αναδεικνύει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, τότε το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο και προς όφελος της εθνικής οικονομίας».

econews

Σχόλια