ΕΕ: συνάντηση Υπουργών Ενέργειας για τα πυρηνικά

0
5

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

O Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Ενέργεια, Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε ότι οι εμπειρογνώμονες της ΕΕ για την πυρηνική ενέργεια, που συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες οφείλουν να εξετάσουν αν υπάρχει η δυνατότητα απαλλαγής στο μέλλον.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο «Βήμα», ο Έτινγκερ συγκάλεσε τη συνάντηση για τον συντονισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής υπό τη σκιά της ιαπωνικής πυρηνικής κρίσης και καθώς η Γερμανία ανέστειλε την απόφαση για παράταση της λειτουργίας των πυρηνικών της σταθμών.

«Οφείλουμε επίσης να εγείρουμε το θέμα εάν, εμείς στην Ευρώπη, στο ορατό μέλλον, μπορούμε να διασφαλίσουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες χωρίς την πυρηνική ενέργεια», δήλωσε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Επίσης, ανέφερε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας με εκπροσώπους εταιρειών ενέργειας και των εποπτικών αρχών θα εξεταστούν οι συνέπειες της απόφασης του Βερολίνου.

«Όταν μία μεγάλη χώρα σαν τη Γερμανία επανεξετάζει την ατομική της ενέργεια, αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πρέπει να συντονιστούμε ως προς το τι έχει σημασία για εμάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εάν εμείς στη Γερμανία επανεξετάζουμε τους πυρηνικούς σταθμούς από τη δεκαετία του ΄80 και του ΄90 πρέπει επίσης να εγείρουμε το θέμα εάν ο έλεγχος ασφαλείας μπορεί να γίνει για όλους τους πυρηνικούς σταθμούς στην Ευρώπη», επισήμανε.

Από την πλευρά της, η Αυστρία έχει ζητήσει την πραγματοποίηση τεστ αντοχής σε όλους του ευρωπαϊκούς πυρηνικούς σταθμούς,  για να καθησυχαστούν οι ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί από την κρίση στην Ιαπωνία.

 

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια