Πηνειός Θεσσαλίας: τι δήλωσε ο Μ. Χαρακόπουλος για τη ρύπανση του ποταμού

0
19

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

“Η απάντηση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος σε ερώτησή μου για την αποκάλυψη της εκπομπής «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» (2-2-2010) ότι σφαγεία της Καλαμπάκας ρυπαίνουν με λύματα τον Πηνειό ποταμό, επιβεβαιώνει και με τη βούλα της κυβέρνησης την ανεπάρκεια της Πολιτείας να ελέγξει τη συμμόρφωση ιδιωτών ή επιχειρήσεων σε αποφάσεις που διαπιστώνουν περιβαλλοντικές παραβάσεις και επιβάλλουν πρόστιμα».

Τα παραπάνω τονίζει σε δήλωσή του ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση του αρμόδιου υφυπουργού κ. Μωραΐτη. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει «σύμφωνα με τον κ. υφυπουργό, η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος από τις 15-10-2008 που διενήργησε περιβαλλοντική επιθεώρηση στο Δημοτικό Σφαγείο Καλαμπάκας και επέβαλε πρόστιμα για περιβαλλοντικές παραβάσεις έκτοτε δεν φρόντισε να ενημερωθεί για τις ενέργειες συμμόρφωσης του σφαγείου».

Σύμφωνα με τον κ. Χαρακόπουλο «η απάντηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος επιβεβαιώνει τους φόβους που διατυπώνονται στην ερώτηση για τη μεταφορά των προβλημάτων ρύπανσης του Πηνειού και στην υπό ανασύσταση λίμνη Κάρλα. Συγκεκριμένα αναφέρεται σε πρόσφατη καταγγελία για νεκρά ψάρια και μεγάλα ζώα στον ταμιευτήρα της λίμνης, γεγονός που υποχρέωσε την Ε.Υ.Ε.Π. να αναζητήσει στοιχεία του έργου της επαναδημιουργίας της λίμνης και της ποιότητας των υδάτων που χρησιμοποιούνται για την πλήρωσή της, κυρίως νερά του  Πηνειού».

Ο Θεσσαλός πολιτικός ζητά την επίσπευση των απαραίτητων ελέγχων σε σημειακές πηγές ρύπανσης του Πηνειού. Ταυτόχρονα καυτηριάζει την «απροθυμία της κυβέρνησης να απαντήσει στο ερώτημά τι τύχη είχε μέχρι σήμερα το πόρισμα της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής (2010), για την μόλυνση του Πηνειού» και σημειώνει με νόημα «ελπίζω να μην κατέληξε σε κάποιον κάλαθο των αχρήστων».

Όπως αναφερόταν στην ενημέρωση από τον υφυπουργό ΠΕΚΑ κ. Θάνο Μωραΐτη για το ζήτημα του Πηνειού «στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης απορροής του ποταμού Πηνειού, έχουν διενεργηθεί, μέχρι σήμερα, 25 έλεγχοι και επανέλεγχοι σε 23 δραστηριότητες, στους Νομούς Λάρισας και Τρικάλων. Στις 20, από αυτές διαπιστώθηκαν παραβάσεις διατάξεων της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας και εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων και για 19 από αυτές, για τις οποίες ολοκληρώθηκε η διαδικασία της παραγράφου Α.4 του άρθρου 9 του Ν.2947/01, συντάχθηκαν Πράξεις Βεβαίωσης Παράβασης, οι οποίες διαβιβάστηκαν στους αρμόδιους εισαγγελείς και αντίστοιχες εισηγήσεις επιβολής διοικητικών κυρώσεων (προστίμων).

Σημειώνεται ότι από το σύνολο των παραβάσεων που βεβαιώθηκαν, οι περισσότερες (ποσοστό 22%) αφορούν σε έλλειψη αδειών διάθεσης υγρών αποβλήτων και διαχείρισης στερεών αποβλήτων που, στην πλειοψηφία τους, εκδίδονται από Υπηρεσίες της οικείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ακολουθούν με ποσοστό 12% περίπου παραβάσεις που σχετίζονται α) με την παρακολούθηση των αέριων αποβλήτων, β) με την παρακολούθηση των υγρών αποβλήτων, γ) με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και δ) με τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων».

econews

Σχόλια