Γερμανία: πιθανό κλείσιμο πυρηνικών εργοστασιών

0
8

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενεργείας Γερμανός Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε ότι πρέπει να γίνει ενδελεχής έλεγχος στην ασφάλεια των απαρχαιωμένων πυρηνικών εργοστασίων της Γερμανίας, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι σταθμοί αυτοί να κλείσουν, εάν χρειαστεί.

Σε δηλώσεις του στο γερμανικό ραδιόφωνο, ο Έτινγκερ τόνισε ότι η κρίση στο ιαπωνικό πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα άλλαξε τον κόσμο και έθεσε το ερώτημα, τί θεωρείται ασφαλές και διαχειρίσιμο.

Ο Έτινγκερ τόνισε ότι τα θέματα ασφαλείας είναι πρωτίστως αρμοδιότητα των 14 χωρών της ΕΕ που κάνουν χρήση πυρηνικής ενεργείας και πρόσθεσε ότι η ασφάλεια στα απαρχαιωμένα εργοστάσια της Γερμανίας βελτιώνεται συνεχώς.

Ωστόσο, σε ερώτηση εάν τα απαρχαιωμένα εργοστάσια θα κλείσουν μετά την ιαπωνική πυρηνική κρίση, απάντησε: «Εάν τη λάβουμε σοβαρά υπόψη και πούμε ότι το συμβάν αυτό άλλαξε τον κόσμο- και πολλά από αυτά που εμείς ως βιομηχανική κοινωνία θεωρούσαμε ως ασφαλή και διαχειρίσιμα είναι τώρα υπό αμφισβήτηση-τότε δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα» .

Η Άγκελα Μέρκελ συγκάλεσε εκτάκτως συνάντηση με υπουργούς το Σάββατο για να συζητήσουν για τις συνέπειες της κρίσης στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊτσί.

Ενώ χιλιάδες διαδήλωσαν στη Βάδη-Βιρτεμβέργη κατά της πυρηνικής της πολιτικής, η Μέρκελ τόνισε ότι τα πυρηνικά εργοστάσια της Γερμανίας είναι ασφαλή και ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί την ιαπωνική κρίση για να πάρει μαθήματα από αυτήν.

Η απόφαση της κυβέρνησης πέρυσι να συνεχιστεί η λειτουργία των 17 πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας για περίπου 12 χρόνια πέραν του χρόνου που είχε αποφασιστεί αρχικά να κλείσουν, προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις και έπληξε τη δημοτικότητα του κυβερνώντος συνασπισμού.

 

Πηγή Newsbomb

Σχόλια