Γεωθερμία: συνέδριο στην Αθήνα από το ΙΕΝΕ – 17 & 18 Μαρτίου

0
10

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Στις 17 και 18 Μαρτίου πραγματοποιείται στην Αθήνα (Electra Palace Hotel, οδός Ναυάρχου Νικοδήμου 18-20, Πλάκα), το Ευρωπαϊκό Συνέδριο « GEOFAR: Καινοτόμες Λύσεις για την Χρηματοδότηση Γεωθερμικών Επενδύσεων», που οργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), στο πλαίσιο του Προγράμματος Intelligent Energy Europe (IEE) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Στο Συνέδριο θα αναλυθεί διεξοδικά η σημασία που δίνει η ΕΕ στην γεωθερμία στο πλαίσιο των στόχων της για την προώθηση των ΑΠΕ, καθώς και το αξιόλογο γεωθερμικό δυναμικό της Νότιας, Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης. Παράλληλα, θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της γεωθερμικής ενέργειας, θα παρουσιαστούν επιλεγμένες γεωθερμικές εφαρμογές, ενώ επιπλέον θα παρουσιασθούν καινοτόμες ιδέες για την χρηματοδότηση των γεωθερμικών επενδύσεων στην Ευρώπη.

Διακεκριμένοι επιστήμονες του χώρου της γεωθερμίας, εκπρόσωποι ερευνητικών κέντρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και στελέχη ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην γεωθερμία συγκαταλέγονται στους ομιλητές του Συνεδρίου.

Η πρώτη συνεδρία, την Πέμπτη 17 Μαρτίου, η οποία επικεντρώνεται στον ρόλο της γεωθερμίας στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τις ΑΠΕ, αρχίζει με εισαγωγικές παρατηρήσεις του Αντιπροέδρου και Γενικού Διευθυντή του ΙΕΝΕ, κ. Κωστή Σταμπολή και της κας. Βασιλικής Δούκα, Προέδρου της Energo Group. Θα ακολουθήσει η προβολή ενημερωτικού video σχετικά με την γεωθερμία, το οποίο προετοίμασε το Ινστιτούτο.

Στη συνέχεια, χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο κ. Philippe Dumas, Manager στο Δ.Σ. του European Geothermal Energy Council (EGEC), το οποίο εδρεύει στο Βέλγιο, και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Γεωθερμικών, Δρ. Μιχάλης Φυτίκας, Ομότ. Καθηγητής ΑΠΘ.

Η κεντρική ομιλία του συνεδρία, από τον κ. Marco Wendel, Συντονιστή του Προγράμματος GEOFAR (Erlangen AG, Γερμανία), θα επικεντρωθεί στους στόχους, το αντικείμενο και την ευρωπαϊκή διάσταση του όλου προγράμματος.

Κατά επόμενη συνεδρία θα υπάρξουν παρουσιάσεις σχετικά με την κατάσταση του γεωθερμικού τομέα σε κάθε χώρα της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης. Συγκεκριμένα, η παρουσίαση του αναπληρωτή Καθηγητή κ. Νικολάου Ανδρίτσου (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), του Δρ. Αποστόλου Αρβανίτη (ΙΓΜΕ) και της κ. Μαρίας Παπαχρήστου και του Δρ. Μιχάλη Φυτίκα, Ομότ. Καθηγητή ΑΠΘ, θα επικεντρωθεί στην κατάσταση της γεωθερμίας στην Ελλάδα, ενώ ο Celestino Garcia Noceda, Συντονιστής Προγραμμάτων του IGME Ισπανίας θα αναφερθεί εκτενώς στον ισπανικό γεωθερμικό τομέα. Η περίπτωση της Πορτογαλίας και της Γαλλίας θα είναι το αντικείμενο των παρουσιάσεων του κ. Diogo Caetano, Συντονιστή Προγραμμάτων της Περιφερειακής Υπηρεσίας Ενέργειας και Περιβάλλοντος των Αζορών (ARENA) και της κ. Ms. Adeline Poux, Συντονίστριας Προγραμμάτων της γαλλικής BRGM.

Η τρίτη συνεδρία του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου του GEOFAR είναι αφιερωμένη στην κατάσταση της γεωθερμίας στην Κεντρική Ευρώπη. Στο τμήμα αυτό του συνεδρίου θα αναλυθεί ο γεωθερμικός κλάδος στη Γερμανία (κ. Kai Imolauer, Project Coordinator, Roedl & Partner, Γερμανία), στην Ουγγαρία (Δρ. Jαnos Szanyi, Geothermal Coordinating and Innovation Foundation, Βουδαπέστη), στην Βουλγαρία (Angel Semerdzhiev, Πρόεδρος της Βουλγαρικής Γεωθερμικής Ένωσης), στη Σερβία ( Καθ. Dejan Ivezic, Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, Τμήμα Μεταλλευτικής και Γεωλογίας) και της Σλοβακίας (κ. Radovan Cernac, SGUDS, Σλοβακία).

Στην χρηματοδότηση των γεωθερμικών εφαρμογών στην Ευρώπη θα επικεντρωθεί η τέταρτη συνεδρία, η οποία θα ανοίξει με την ανάλυση των κυριότερων προβλημάτων και εμποδίων χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει μία γεωθερμική επένδυση, από τον κ. Γιώργο Χατζηγιάννη, Γεωλόγο (ΙΓΜΕ, Ελλάδα). Στην συνέχεια, ο κ. Benjamin Richter, της Roedl & Partner θα αναλύσει το γερμανικό «Geothermal Risk Fund» ως χαρακτηριστικό χρηματοδοτικό εργαλείο εφαρμογών γεωθερμίας στην Γερμανία. Το γαλλικό σύστημα επενδύσεων ρίσκου για γεωθερμικές εφαρμογές είναι το αντικείμενο της ομιλίας της κ. Ms. Florence Jaudin, Project (BRGM, Γαλλία), ενώ ο κ. Γεώργιος Γεωργάνας (Energo Group, Ελλάς) θα παρουσιάσει το πρόγραμμα GeoRIMI (Geothermal Risk Mitigation), το οποίο έχει αναπτύξει το GEOFAR ως ένα εργαλείο επενδύσεων στον τομέα της γεωθερμίας. Το GeoRiMi παρέχει επιχορηγήσεις και εγγυήσεις για την φάση της εξερεύνησης και γεώτρησης γεωθερμικών πεδίων μεγάλου βάθους.

Επιλεγμένες γεωθερμικές εφαρμογές στην Ευρώπη είναι το αντικείμενο της πέμπτης συνεδρίας, με την οποία θα ανοίξουν οι εργασίες της Παρασκευής, 18 Μαρτίου, δεύτερης και τελευταίας ημέρας του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου « GEOFAR: Καινοτόμες Λύσεις για την Χρηματοδότηση Γεωθερμικών Επενδύσεων», που οργανώνει το ΙΕΝΕ. Η παρουσίαση των Δρ. Νικολάου Κολιού (ΙΓΜΕ), Δρ. Πασχάλη Δαλαμπάκη (NAGREF) και Δρ. Αποστόλου Αρβανίτη (ΙΓΜΕ) θα αναλύσει τις γεωργικές εφαρμογές στο γεωθερμικό πεδίο του Νέου Ερασμίου στην Θράκη, ενώ, στη συνέχεια, ο Δρ. Μιχάλης Φυτίκας (Καθηγητής ΑΠΘ) και ο Δρ. Απόστολος Αρβανίτης (ΙΓΜΕ) θα αναφερθούν στην καλλιέργεια της σπιρουλίνας ως καινοτόμου γεωθερμικής εφαρμογής για την χώρα μας. Ο πρώην δήμαρχος της γερμανικής πόλης του Unterhaching, Dr. Erwin Knapek, θα παρουσιάσει τις εφαρμογές της γεωθερμίας στην πόλη αυτή. Η γεωθερμία και η ηλεκτροπαραγωγή είναι το αντικείμενο της ομιλίας του κ. Bicudo da Ponte, (Μέλος Δ.Σ. της SOGEO, Αζόρες, Πορτογαλία). Τέλος, ο κ. Etienne Perret, Συν-Διευθυντής της γαλλικής G.E.I.E (Exploitation Miniere de la chaleur) θα αναφερθεί στην περίπτωση του γεωθερμικού σχεδίου στην Soultz sous Foret της Γαλλίας.

Οι προοπτικές των γεωθερμικών εφαρμογών στην Ευρώπη θα απασχολήσουν την έκτη και τελευταία συνεδρία του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου του GEOFAR. Ο κ. Νικόλαος Πλουμής, Διευθυντής Θερμοηλεκτρικών Σχεδίων της εταιρείας ITA Group θα παρουσιάσει την περίπτωση των θερμοκηπίων της Νιγρίτας ως ενδεικτική των προοπτικών ανάπτυξης της γεωθερμίας στην Ελλάδα, ενώ ο κ. Philippe Dumas, Manager στο Δ.Σ. της EGEC, θα αναλύσει τις γενικότερες προοπτικές του κλάδου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Το Ευρωπαϊκό Συνέδριο « GEOFAR: Καινοτόμες Λύσεις για την Χρηματοδότηση Γεωθερμικών Επενδύσεων», θα ολοκληρωθεί με μία γενική συζήτηση σχετικά με το GEOFAR και τις προοπτικές της γεωθερμίας στην Ευρώπη.

Το GEOFAR αποτελεί μία κοινοπραξία οκτώ ευρωπαϊκών ινστιτούτων και εταιρειών από πέντε χώρες-μέλη της Ε.Ε. Οι 8 εταίροι του Προγράμματος GEOFAR περιλαμβάνουν: το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών – ΙΓΜΕ (Ελλάδα), το Instituto Geologico y Minero de Espana (Ισπανία), το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης – ΙΕΝΕ (Ελλάδα), το Arena (Πορτογαλία), την Rödl & Partner (Γερμανία), την EnergoGroup (Ελλάδα), την BRGM (Γαλλία) και την ErlangenAG, η οποία και είναι ο Συντονιστής του Προγράμματος (Γερμανία).

Το GEOFAR στοχεύει, χάρη σε αυτή την ευρεία εκστρατεία διάχυσης να ενημερώνει σε τακτική βάση τις διάφορες ομάδες οι οποίες εμπλέκονται με τη γεωθερμία σε διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες, συνεισφέροντας, έτσι, στην προώθηση της ενημέρωσης και τη διαμόρφωση ενός θετικού επενδυτικού περιβάλλοντος για την γεωθερμία.

Τα πρακτικά του Συνεδρίου, τα οποία θα εμπεριέχουν τις παρουσιάσεις – ομιλίες των ομιλητών καθώς και τα συμπεράσματα, θα συμπεριληφθούν σε ειδικό microsite το οποίο θα ενεργοποιηθεί λίγες μέρες μετά τη λήξη του Συνεδρίου.

Οι επίσημες γλώσσες θα είναι τα Ελληνικά και τα Αγγλικά ενώ θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.

Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε:

Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ)

Αλεξ. Σούτσου 3, 10671, Αθήνα

Τηλ: 210 – 3628457 , 3640278, 3624245

Fax: 210 – 3646144, e-mail: info@iene.gr

Το πρόγραμμα και το δελτίο συμμετοχής του Συνεδρίου είναι διαθέσιμα μέσω ειδικού banner στο www .iene .gr

econews

Σχόλια