Άνδρος: τόνοι σκουπιδιών στους κάδους – 4η εβδομάδα χωρίς χωματερή

0
13

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Πάνω από 250 τόνοι σκουπιδιών έχουν συσσωρευτεί στους κάδους στην Άνδρο καθώς είναι η τέταρτη εβδομάδα που το νησί δεν έχει χώρο απόθεσης απορριμμάτων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, το πρόβλημα ξεκίνησε μετά την κατολίσθηση των σκουπιδιών από τη χωματερή σε μια πλαγιά δίπλα στη θάλασσα, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων.

Μετά την κατολίσθηση, η παράνομη χωματερή, που είναι και η μοναδική που διαθέτει το νησί,  έκλεισε. Ωστόσο, η εξεύρεση λύσης είναι δύσκολη δεδομένου ότι οι Αρχές του νησιού εδώ και πολλά χρόνια δεν μπορούν να καταλήξουν στην τοποθεσία για τη δημιουργία ΧΥΤΑ.

Ειδικότερα, στο παρελθόν είχαν επιλεγεί δυο περιοχές, οι οποίες εκ των υστέρων απερρίφθησαν για περιβαλλοντικούς λόγους.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μετά το κλείσιμο της χωματερής τα απορριμματοφόρα γέμισαν και ακινητοποιήθηκαν, την ώρα που σε καθημερινή βάση στην Άνδρο παράγονται 10 με 15 τόνοι σκουπιδιών.

«Δεν μπορούμε να μεταφέρουμε τα σκουπίδια εκτός του νησιού, γιατί δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία. Δεν έχουμε άλλο χώρο να τα αποθέσουμε. Μια προσωρινή λύση είναι η δεματοποίηση και η αποθήκευσή τους», δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού, κ. Γιάννης Γλυνός.

Σε ό,τι αφορά την κατολίσθηση της χωματερής στη θάλασσα, σημειώνεται ότι ο δήμος αποφάσισε την τοποθέτηση ειδικών διχτυών, για τη συγκράτηση των απορριμμάτων μέχρι να συλλεχθούν.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια