Οι ελέφαντες ξέρουν πότε πρέπει να συνεργαστούν

0
4

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Εξυπνότεροι απ’ όσο νομίζαμε φαίνεται πως είναι οι ελέφαντες αφού νέο πείραμα απέδειξε ότι ξέρουν πολύ καλά πότε πρέπει να λειτουργήσουν ομαδικά.

Πιο συγκεκριμένα, στο πείραμα δυο ελέφαντες έπρεπε να συνεργαστούν, τραβώντας ο καθένας τους την άκρη ενός σκοινιού έτσι ώστε να φέρουν προς το μέρος τους μια πλατφόρμα.

Το πείραμα διεξήχθη ερευνητές του πανεπιστημίου του Cambridge, οι οποίοι σχεδίασαν και την πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε.

Οι ασιατικοί ελέφαντες που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν εκπαιδευμένοι και γνώριζαν ότι τραβώντας το σκοινί, μπορούσαν να φέρουν κοντά τους την πλατφόρμα, πάνω στην οποία βρισκόταν και το φαγητό τους.

Η καινοτομία στο πείραμα των ερευνητών του Cambridge συνίστατο στο ότι αυτή τη φορά το σκοινί είχε τοποθετηθεί γύρω από την πλατφόρμα, σαν ζώνη, γεγονός που σημαίνει ότι αν το τραβούσε μόνο ο ένας ελέφαντας με την προβοσκίδα του αυτό γλίστραγε.

Ωστόσο, αν και οι δυο ελέφαντες τραβούσαν ταυτόχρονα τις άκρες των σκοινιών, τότε η πλατφόρμα με το φαγητό πλησίαζε προς το μέρος τους.

Μετά από μερικές αποτυχημένες προσπάθειες οι ελέφαντες κατάφερνα να τραβήξουν την πλατφόρμα, αποδεικνύοντας ότι γνωρίζουν πότε πρέπει να συνεργαστούν.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.

«Όταν αφήναμε τον έναν ελέφαντα να πλησιάσει την πλατφόρμα γρηγορότερα από τον άλλο, αυτός γνώριζε ότι έπρεπε να περιμένει τον συνεργάτη του πριν ξεκινήσει να τραβά το σκοινί», δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Joshua Plotnik.

Το εντυπωσιακό είναι ότι μια ελεφαντίνα, η νεότερη που συμμετείχε στην έρευνα, κατάλαβε γρήγορα ότι δεν χρειαζόταν καν να τραβήξει το σκοινί.

«Κρατούσε απλά με το πόδι της την άκρη του σκοινιού που είχε περαστεί γύρω από την πλατφόρμα και έτσι ο συνεργάτης της μπορούσε να τραβήξει την άλλη άκρη χωρίς να γλιστρήσει το σκοινί», εξήγησε ο δρ. Plotnik.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, το γεγονός ότι οι ελέφαντες κατανοούν την  ανάγκη για συνεργασία τους κατατάσσει στην «ελίτ των έξυπνων και κοινωνικών ζώων».

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια