Ισπανία: μειώνουν το όριο ταχύτητας για να «γλιτώσουν» καύσιμα

0
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

«Συντηρητικά» οδηγούν πλέον οι Ισπανοί οδηγοί, αφού το όριο ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους μειώθηκε στα 110 χιλιόμετρα, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης.

Η μείωση, κατά 10 χιλιόμετρα, του ορίου ταχύτητας θα ισχύσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουνίου, αν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιδρούν χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο μέτρο «εντελώς αναποτελεσματικό». Παρόλαυτά, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα η κυβέρνηση της Ισπανίας ευελπιστεί ότι η ενεργειακή κατανάλωση θα μειωθεί τουλάχιστον κατά 5%.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, εκτός από τη μείωση του ορίου ταχύτητας, το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει την αντικατάσταση των παλιών λάστιχων, τη χρήση  οικολογικών λαμπτήρων για το δημόσιο φωτισμό και την πρόσληψη δημοτικών συμβούλων για τη μείωση  της ενεργειακής κατανάλωσης στα δημοτικά διαμερίσματα.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας φιλοδοξεί να «γλιτώσει» τη χώρα από την εισαγωγή 28,6 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου ετησίως, εξοικονομώντας 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα μέτρα που προαναφέρθηκαν υπολογίζεται στους 12,5 εκατομμύρια τόνους.

Η μείωση της ταχύτητας είναι ένα από τα δεκάδες μέτρα που προτείνουν οι επιστήμονες για οικολογική, οικονομική αλλά και ασφαλή οδήγηση. Την ώρα που η τιμή της βενζίνης εκτινάσσεται στα ύψη, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο «Οδηγός Εξοικονόμησης Καυσίμου» που δημοσίευσε το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), με στόχο την ενημέρωση για τις καλές τεχνικές οδήγησης.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια