Νιγηρία: η δηλητηρίαση από μόλυβδο σκότωσε άλλα 400 παιδιά

0
32

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τραγικό θάνατο βρήκαν από το Νοέμβριο  400 παιδιά στη Νιγηρία που δηλητηριάστηκαν από μόλυβδο. Οι δηλητηριάσεις από μόλυβδο, που  προκαλούνται από παράνομες μεταλλευτικές δραστηριότητες για την εξόρυξη χρυσού,  είναι αρκετά συχνές  στο βόρειο τμήμα της χώρας και πρόσφατα το UNEP απηύθυνε έκκληση στις Αρχές της Νιγηρίας για τη λήψη μέτρων.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων της Νιγηρίας, άλλα 400 παιδιά είχαν δηλητηριαστεί από μόλυβδο πέρυσι, μεταξύ Μαρτίου και Οκτωβρίου.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Reuters, το οικονομικά δέλεαρ του παράνομου χρυσού είναι τόσο μεγάλο, που οι «εξαθλιωμένοι» αγρότες σκάβουν τις πέτρες με τα χέρια τους σε ανοιχτά ορυχεία.

Ο χρυσός όμως που «ξεθάβεται» στα χωριά της Νιγηρίας, έχει υψηλές συγκεντρώσεις σε μόλυβδο με αποτέλεσμα να μολύνεται ο αέρας, το έδαφος και το νερό.

Μεγάλες ποσότητες μόλυβδου μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη βλάβη στο νευρικό και αναπαραγωγικό σύστημα, καθώς και στα νεφρά.

Περισσότερο κινδυνεύουν τα νέα παιδιά και οι έγκυες, οι οποίες «περνούν» το μέταλλο στα έμβρυα ή τα νεογέννητα μωρά μέσω του θηλασμού.

«Το ανώριμο παιδικό σώμα που εκτίθεται σε μολυσμένα εδάφη έχει την τάση να απορροφά ταχύτατα τον μόλυβδο. Τα παιδιά δηλητηριάζονται από τον μόλυβδο που προκαλεί σπασμούς, παράλυση, ακόμα και θάνατο», δήλωσε ο διευθυντής της  Υπηρεσίας Διαχείρισης Κρίσεων της Νιγηρίας, Muhammad Sani-Sidi.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές του χρόνου, τα επίπεδα μόλυνσης από μόλυβδο σε ορισμένα χωριά στο κρατίδιο της Νιγηρίας Ζαμφάρα, ήταν 500 φορές υψηλότερα από το επιτρεπτό όριο.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια