Ανταρκτική: επιστήμονες ανακάλυψαν νερό στο υπέδαφος

0
43

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Διεθνής ερευνητική ομάδα που μελετά τα τελευταία χρόνια τα όρη Γκαμπούρτσεφ στο υπέδαφος της Ανταρκτικής, ανακάλυψε την παρουσία μεγάλων ποσοτήτων νερού σε παγωμένη μορφή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο «Βήμα», η ανακάλυψη θεωρείται εξαιρετικά σημαντική αφού θα προσφέρει πλήθος πληροφοριών για το γεωλογικό παρελθόν της παγωμένης ηπείρου.

Επίσης, θα βοηθήσει στο να γίνουν εκτιμήσεις για το τι πρόκειται να συμβεί στην Ανταρκτική στο προσεχές μέλλον, αν συνεχιστεί η αύξηση θερμοκρασίας στον πλανήτη.

Τα Όρη Γκαμπούρτσεφ της Ανταρκτικής, μια μεγάλη οροσειρά που βρίσκεται θαμμένη κάτω από 1,5 χιλιόμετρο πάγου, πήραν το όνομα τους από το Ρώσο εξερευνητή Γκριγκόρι Γκαμπούρτσεφ, ο οποίος πριν από μισό αιώνα εντόπισε τις βουνοκορφές τους που εξείχαν από την επιφάνεια.

Πέρυσι για πρώτη φορά, μια ερευνητική ομάδα που αποτελείται από επιστήμονες 7 χωρών κατόρθωσε να τα χαρτογραφήσει, ύστερα από προσπάθειες τριών ετών.

Οι ερευνητές είχαν εντοπίσει μεταξύ άλλων κοιλάδες και κοίτες ποταμών ενώ υπήρχε η υποψία ότι η οροσειρά ίσως διαθέτει παγωμένες λίμνες.

Τα νέα ευρήματα των επιστημόνων μαρτυρούν την παρουσία νερών σε παγωμένη μορφή, τα οποία κρίνονται ως εξαιρετικής σημασίας αφού αποκαλύπτουν καινούργια γεωλογικά δεδομένα για τον σχηματισμό των παγετώνων.

Σύμφωνα με την κρατούσα άποψη οι παγετώνες «χτίζονται» από πάνω προς τα κάτω, καθώς το χιόνι πέφτει στην επιφάνεια και δημιουργεί συμπαγή στρώματα πάγου.

Τα νέα ευρήματα αποδεικνύουν ότι το νερό μπορεί να παραμείνει για ένα διάστημα σε υγρή μορφή στα κατώτερα τμήματα τους και να συνεχίσει να κυκλοφορεί στο εσωτερικό τους, προτού τελικά παγώσει.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό σημαίνει ότι η διαμόρφωση των παγετώνων μπορεί να γίνεται και από κάτω προς τα πάνω, με ορισμένα από τα στρώματα τους να μην αποτελούνται από χιόνι αλλά από παγωμένο νερό.

Το νερό είναι πιθανό να παραμένει σε υγρή μορφή στα κατώτερα μέρη του παγετώνα, είτε επειδή η έντονη πίεση που δέχεται δεν του επιτρέπει να παγώσει, είτε επειδή η θερμοκρασία στο υπέδαφος είναι υψηλή.

Όταν όμως βρίσκει διέξοδο προς τα ανώτερα τμήματα οι συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας αντιστρέφονται και έτσι παγώνει δημιουργώντας ένα ακόμη παγωμένο στρώμα.

Η εν λόγω ανακάλυψη θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα το μηχανισμό της κίνησης και της επέκτασης των παγετώνων, ώστε να μπορέσουν να μελετήσουν τις αλλαγές που συμβούν στην Ανταρκτική στο προσεχές μέλλον.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια