Αναβάλλονται για τον Απρίλιο οι διαπραγματεύσεις για το «Πράσινο Ταμείο»

0
15

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανέβαλε μέχρι τον Απρίλιο τις διαπραγματεύσεις για το «Πράσινο Ταμείο», το οποίο θα βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η προθεσμία του Μαρτίου χάθηκε λόγω ασυμφωνίας σχετικά με τους αντιπροσώπους που θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις.

Αυτό σημαίνει ότι οι ομάδες χωρών της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής θα πρέπει να επιλέξουν σύντομα τους αντιπροσώπους τους για την πρώτη συνάντηση της αποκαλούμενης «Μεταβατικής Επιτροπής», έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το «Πράσινο Ταμείο».

«Η πρώτη συνάντηση της Μεταβατικής Επιτροπής, που βάσει προγράμματος θα πραγματοποιούνταν στις 14 με 15 Μαρτίου στην πόλη του Μεξικού, αναβλήθηκε για τα τέλη Απριλίου 2011», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γραμματείας για την Κλιματική Αλλαγή που εδρεύει στη Βόννη.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε δεδομένου ότι πολλές χώρες επιθυμούν να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις, καθώς θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο θα ασκήσουν επιρροή και θα πετύχουν ικανοποίηση των συμφερόντων τους σε ό,τι αφορά το «Πράσινο Ταμείο».

Αυτό ωστόσο δεν είναι δυνατό. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από το γκρουπ της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, 14 χώρες συναγωνίζονται και διεκδικούν επτά θέσεις στη Μεταβατική Επιτροπή.

Η σύσταση του Ταμείου, που θα παράσχει οικονομική βοήθεια ύψους 100 δις. δολαρίων μέχρι το 2020, αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Κανκούν στο Μεξικό, στο πλαίσιο συμφωνίας για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια