Μελέτες για υποθαλάσσιους πυρηνικούς σταθμούς ξεκινά η Γαλλία

0
17

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Γάλλοι επιστήμονες εξετάζουν τη δυνατότητα κατασκευής υποθαλάσσιων πυρηνικών σταθμών, οι οποίοι θα μοιάζουν με υποβρύχια, για την παραγωγή φθηνής ενέργειας σε απομονωμένες χώρες ή μικρά νησιά, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Η Γαλλία  θεωρείται πρωτοπόρα όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια και την ασφάλεια των εργοστασίων της παραγωγής της, δήλωσε κορυφαίος μηχανικός στο πρακτορείο.

Αρχικά, θα εκπονηθεί μελέτη για τη βιωσιμότητα του εν λόγω σχεδίου και θα εξεταστεί κατά πόσο αυτοί οι πυρηνικοί σταθμοί θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με ασφάλεια στο βυθό της θάλασσας.

Οι υποθαλάσσιοι πυρηνικοί σταθμοί θα κατασκευαστούν από ένα κονσότριουμ εταιρειών, την κρατική εταιρεία DCNS, την AREVA, την EDF και τον γαλλικό οργανισμό ατομικής ενέργειας CEA.

H κρατική DCNS κατασκευάζει υποβρύχια, η AREVA πυρηνικούς αντιδραστήρες και η EDF είναι παραγωγός πυρηνικής ενέργειας.

Οι πυρηνικοί σταθμοί που θα ονομάζονται Flexblue, ισχύος 50-250 MW ο καθένας, θα βρίσκονται σε βάθος 100 μέτρων, θα έχουν κυλινδρικό σχήμα και μήκος 12-15 μέτρα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων θα είναι έτοιμοι μέχρι το τέλος του 2016.

Ο επικεφαλής της DCNS Andre Kolmayer, δήλωσε στο Reuters ότι «Είμαι πεπεισμένος ότι το εν λόγω σχέδιο μπορεί να πετύχει».

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 150 πυρηνικά υποβρύχια που περιφέρονται σε όλο τον κόσμο, έτσι η κατασκευή ενός υποθαλάσσιου πυρηνικού σταθμού δεν αποτελεί καινοτομία».
«Η DCNS κατασκευάζει πυρηνικά υποβρύχια εδώ και 40 χρόνια», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Στόχος της κοινοπραξίας είναι να τροφοδοτούν με φθηνή ενέργεια μικρά νησιά ή απομονωμένες χώρες.

Οι εν λόγω πυρηνικοί σταθμοί θα απέχουν 5-15 χιλιόμετρα από τις ακτές και θα μπορούν να τροφοδοτούν με φθηνό ρεύμα πόλεις που έχουν πληθυσμό μέχρι 100.000 ανθρώπους ή 1 εκατ. ανθρώπους σε αναδυόμενες χώρες. Θα είναι σαν «μικρά αιολικά πάρκα».

Λόγω της θέσης τους θα είναι λιγότερο ευάλωτοι σε ακραία καιρικά φαινόμενα, σε τρομοκρατικές επιθέσεις σε σχέση με εκείνους που βρίσκονται στη ξηρά. Αφού το συγκεκριμένο βάθος που θα τοποθετούνται θα τους προστατεύει από μια ενδεχόμενη συντριβή αεροπλάνου, ένα κεραυνό ή ένα τσουνάμι.

Επίσης ένα μεταλλικό δίχτυ που θα βρίσκεται περιμετρικά θα τους προστατεύει από μια ενδεχόμενη έκρηξη τορπίλης σε κοντινή απόσταση.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια