Πρόγραμμα Καταγραφής Κοτσυφιών από Ορνιθολογική και ΑΝΙΜΑ

0
20
Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον των κατοίκων των μεγάλων πόλεων για τους πράσινους χώρους. Αρχίζει να γίνεται συνείδηση σε όλους ότι οι χώροι αυτοί συμβάλλουν καθοριστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής και ταυτόχρονα αποτελούν καταφύγιο για την άγρια ζωή μέσα στις πόλεις.

Με σκοπό να στραφεί για λίγα λεπτά η προσοχή όλων στη φύση που μας περιβάλλει, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και η ΑΝΙΜΑ προσκαλούν τους κατοίκους της Αττικής να παρατηρήσουν, να ακούσουν και να καταγράψουν την παρουσία των κοτσυφιών στις γειτονιές τους, στο πλαίσιο του Προγράμματος Καταγραφής Κοτσυφιών στην Αθήνα, για δεύτερη συνεχή χρονιά!

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε πιλοτικά για πρώτη φορά το Μάιο και τον Ιούνιο του 2010. Κατά τους δύο αυτούς μήνες έγιναν 395 καταγραφές και παρατηρήθηκαν συνολικά 2100 κοτσύφια.

Η παρουσία των κοτσυφιών στην πόλη αποτελεί δείκτη ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα το Κοτσύφι είναι ένα από τα πλέον κοινά και αναγνωρίσιμα είδη, που έχει προσαρμοστεί αρκετά καλά στην πόλη. Θα μπορούσε μάλιστα να χαρακτηριστεί ως είδος «εμβληματικό» της επιβίωσης της φύσης στον αστικό χώρο.

Η εύκολη αναγνωρισιμότητά του, η κοινωνικότητα και η φλυαρία του, κάνουν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του, ενώ παράλληλα το καθιστούν ιδανικό είδος προς παρατήρηση και καταγραφή από τους κατοίκους της πόλης. Οι καταγραφές γίνονται Μάρτιο έως Ιούνιο, περίοδο αναπαραγωγής των κοτσυφιών, έτσι ώστε να επιτρέψουν τη μαζική συγκέντρωση πληροφοριών για τα πουλιά του αστικού χώρου.

Ο στόχος της Ορνιθολογικής Εταιρείας και της ΑΝΙΜΑ είναι διπλός: οι κάτοικοι των πόλεων να συνειδητοποιήσουν την ομορφιά και αξία της φύσης που αγωνίζεται να επιβιώσει γύρω μας,  καθώς και τη συνεισφορά χαρακτηριστικών στοιχείων της, όπως η παρουσία των κοτσυφιών, αλλά και των αστικών βιοτόπων που τα φιλοξενούν, στην ποιότητα της ζωής μας.

Παράλληλα, επιδιώκεται η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων κατοίκων της πόλης στην παρατήρηση των πουλιών που ζουν δίπλα μας, καθώς και η συλλογή πληροφοριών για την κατανομή του είδους στον αστικό χώρο.

Τα αρσενικά κοτσύφια έχουν αρχίσει να κελαηδούν στις γειτονιές της Αθήνας, ενώ ο πρώτος ορφανός νεοσσός έφτασε ήδη στο Σταθμό Α” Βοηθειών της ΑΝΙΜΑ.

Η φετινή αναπαραγωγική περίοδος έχει ξεκινήσει και μαζί ξεκινάει από την 1η Μαρτίου και το Πρόγραμμα!

Εσείς πόσο καλά γνωρίζετε τους φτερωτούς σας γείτονες; Πάρτε και εσείς μέρος στο Πρόγραμμα Καταγραφής Κοτσυφιών!

Έχετε ένα Κοτσύφι γείτονα; Καταγράψτε το, συμπληρώνοντας τη φόρμα που θα βρείτε στις ιστοσελίδες της Ορνιθολογικής (www.ornithologiki.gr) και της ΑΝΙΜΑ (www.wild-anima.gr).

Φωτογραφία: Αρχείο Ορνιθολογικής
 

Σχόλια