Ενεργειακό deal Γαλλίας – Ρωσίας

0
4

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η γαλλική εταιρεία Total SA προχωρά σε συμφωνία 4 δις δολαρίων για την αγορά ποσοστού στη ρωσική εταιρεία παραγωγής φυσικού ΟΑΟ Novatek και τη συμμετοχή σε ένα σημαντικό project αερίου στην Αρκτική.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο Capital.gr, η εν λόγω συμφωνία είναι ένα ακόμη σημάδι ότι η Ρωσία ανοίγει την πόρτα των τεράστιων ενεργειακών της αποθεμάτων σε ξένες επενδύσεις.

Η Total συμφώνησε να πληρώσει 4 δις δολάρια για ποσοστό 12% στη μεγαλύτερη ανεξάρτητη παραγωγό φυσικού αερίου της Ρωσίας, Novatek για να έχει συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και να αυξήσει το ποσοστό της στο 19,4% μέσα σε τρία χρόνια, όπως αναφέρει ανακοίνωση της γαλλικής εταιρείας.

Η εν λόγω συμφωνία υπεγράφη κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Total, Christophe de Margerie και του Ρώσου πρωθυπουργού Vladimir Putin.

Δίνει στην Total το 20% του project υγροποιημένου φυσικού αερίου, LNG, της Novatek στη ρωσική χερσόνησο Yamal.

Το deal πραγματοποιείται σε διάστημα λιγότερο των δύο μηνών από την ανακοίνωση της βρετανικής BP PLC, για μία συμφωνία ανταλλαγής μετοχών 16 δις δολαρίων και την ανάπτυξη τριών υπεράκτιων αδειών στην Αρκτική με τη ρωσική κρατική πετρελαϊκή OAO Rosneft.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, τα πρόσφατα ενεργειακά deals όπως της Total και της BP, δείχνουν ότι η ελκυστικότητα των ενεργειακών πόρων της Ρωσίας επισκιάζει τους κινδύνους που εμπεριέχουν οι δραστηριότητες στη χώρα.

Ο Chris Weafer, επικεφαλής στρατηγικής της επενδυτικής τράπεζας UralSib δήλωσε ότι «τα deals αυτά δείχνουν επίσης ότι οι πολυεθνικές ενεργειακές εταιρείες έχουν λίγες εναλλακτικές επιλογές εκτός της Ρωσίας στην περίπτωση που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση σε νέους σημαντικούς πόρους».

Η Total ανέφερε ότι η εξαγορά θα δώσει στην εταιρεία πρόσβαση σε παραγωγή 120.000 βαρελιών την ημέρα και αποδεδειγμένων και πιθανών αποθεμάτων της τάξης των 1 δισ. βαρελιών.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια