Ποιό είναι το κόστος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης;

0
215

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό των Βρυξελλών για το οικονομικό κόστος του μολυσμένου αέρα στην ΕΕ, δείχνει ότι η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα έσωζε 19.000 ανθρώπινες ζωές το χρόνο, προσθέτοντας δύο έτη στο προσδόκιμο ζωής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ναυτεμπορική», επίσης τονίζεται στη μελέτη ότι περίπου 31,5 δις ευρώ θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν από τις δαπάνες υγείας και από τις χαμένες ημέρες εργασίας.

Οι ερευνητές του δικτύου Aphekom μελέτησαν τα επίπεδα και τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε 25 πόλεις, ανάμεσα τους και η Αθήνα, με συνολικά 39 εκατ. κατοίκους.

Μόνο στη Στοκχόλμη τα μικροσωματίδια δεν υπερέβαιναν τα 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, που συνιστά η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Τα υψηλότερα επίπεδα καταγράφηκαν στο Βουκουρέστι (38,2 μικρογραμμάρια), στη Βουδαπέστη (33,7 μικρογραμμάρια) και στη Βαρκελώνη (27 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο).

Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι «σε 10 ευρωπαϊκές πόλεις εκτιμήσαμε ότι το να κατοικεί κανείς κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους ευθύνεται για το 15% των περιπτώσεων άσθματος στα παιδιά και πιθανότατα για παρόμοια ή υψηλότερα ποσοστά άλλων κοινών χρόνιων ασθενειών σε ενήλικες άνω των 65 ετών, π.χ. στεφανιαίας νόσου ή χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας».

Την προηγούμενη εβδομάδα, Βέλγοι ερευνητές ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα δικής τους έρευνας για τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία.

Επίσης, τόνισαν ότι μολυσμένος αέρας είναι πιθανότερο να πυροδοτήσει έμφραγμα από ότι άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως η σωματική εξάντληση, το αλκοόλ, ο καφές ή η κοκαΐνη.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια