Φωτοβολταϊκά στις στέγες 26 σχολείων των Σερρών

4
12

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ο Δήμος Σερρών θέλοντας να αξιοποιήσει τη δυνατότητα ένταξης κτιρίων του στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανέθεσε στην ΕΠΤΑ Σύμβουλοι Μελετητές Περιβαλλοντικών Έργων μελέτη για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε μεγάλο αριθμό σχολικών κτιρίων του Δήμου Σερρών.

Αφού καταγράφηκαν όλες οι σχολικές μονάδες του Καλλικρατικού Δήμου Σερρών, έγινε σε πρώτη φάση επιτόπιος προκαταρκτικός έλεγχος ώστε να αξιολογηθεί η δυνατότητα εγκατάστασης των Φ/Β συστημάτων και να αποκλειστούν σχολικές μονάδες που στεγάζονται σε καταστήματα ή ενοικιαζόμενους χώρους, διατηρητέα κτίρια, κτίρια μικρού εμβαδού και κτίρια με ακατάλληλο προσανατολισμό, κατασκευή στέγης ή έντονη σκίαση από παράπλευρα κτίρια ή γεωγραφικά χαρακτηριστικά. Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή απόδοση των συστημάτων που θα εγκατασταθούν.

Μετά τον πρώτο αυτό έλεγχο, επιλέχθηκαν 26 σχολικές μονάδες για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών ισχύος μέχρι 10kW. Με αυτόν τον τρόπο η εγκατεστημένη ισχύς προβλέπεται να φτάσει τα περίπου 260kW με αναμενόμενη παραγόμενη ετήσια ενέργεια ίση με περίπου 300MWh.

Η δράση αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Ενεργειακού Σχεδιασμού του Δήμου Σερρών και στους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας και βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας που έχουν τεθεί σε όλες τις δραστηριότητες του Δήμου. Ο κτιριακός τομέας του Δήμου έχει σημαντικό περιθώριο εξοικονόμησης ενέργειας και κόστους που ανέρχεται σε τουλάχιστον 30%.

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε σχολικές μονάδες έχει πέραν του οικονομικού οφέλους από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς πώληση στο δίκτυο της ΔΕΗ, παίζει και πολύ σημαντικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των παιδιών της πόλης για τις τεχνολογίες ΑΠΕ.

econews

4 Σχόλια

  1. Είναι πολύ ευχάριστο να υπάρχουν τόσο ενημερωμένα sites σχετικα με οικολογικά θέματα.
    Παρακαλώ, θα ήθελα μία ενημέρωση σχετικά με τη διαδικασια εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε σκεπη σχολείου. Έχουμε ενημερώσει σχετικά τον δήμο, αλλά δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση.
    Πόσο παίζει ρόλο η ιδιοκτησία του κτηρίου?(ΟΣΚ, Δήμος κλπ?)
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
    Μακρυγίαννη Δεδούση Μαρία .

Comments are closed.