«Φρένο» στο ΧΥΤΑ Κερατέας βάζει το Ειρηνοδικείο Λαυρίου

0
14

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Το Ειρηνοδικείο Λαυρίου εμμένει στην απόφαση του για απαγόρευση των εργασιών στην περιοχή του Οβριόκαστρου, όπου σχεδιάζεται σε Α΄φάση η κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων και σε Β΄, Υπολειμμάτων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», με την υπ΄ αριθμ. 30/2011 απόφασή του απέρριψε την αίτηση αναστολής εκτέλεσης που είχε καταθέσει το ελληνικό Δημόσιο, κατά  της πρωτόδικης (υπ. αριθμ. 199/2010) απόφασης του ίδιου δικαστηρίου.

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Κώστας Λεβαντής σε δήλωση του εξέφρασε την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα.

«Δεν μπορούσε να γίνει και διαφορετικά, το δημόσιο δεν προσκόμισε κάτι νεότερο», δήλωσε.

Σημειώνεται ότι η πρώτη απόφαση του Ειρηνοδικείου Λαυρίου απαγόρευε την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας στη συγκεκριμένη περιοχή έως ότου:

α) συντελεσθεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση της εκτάσεως για την εκτέλεση της Α΄φάσης του ΧΥΤΑ Κερατέας,

β) εκπονηθούν οι μελέτες, που προβλέπονται από την εργολαβική σύμβαση, βάσει της οποίας κατέστησαν οι καθ” ων ανάδοχοι αυτού του έργου,

γ) αποφανθούν οι αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες περί της μη υπάρξεως αρχαιολογικών ευρημάτων στον χώρο αυτό και

δ) εκδοθούν οι σχετικές πολεοδομικές άδειες για την εκτέλεση των εργασιών της εργολαβίας.

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής επισήμανε ότι η εν λόγω απόφαση ισχύει μέχρι τη νεότερη από το Εφετείο όπου θα καταφύγει εκ νέου το Δημόσιο, δηλαδή τουλάχιστον μέχρι και τον Απρίλιο και κάλεσε τις δυνάμεις της Αστυνομίας να αποχωρήσουν από την περιοχή.

Όπως τόνισε υπάρχουν 400 άνδρες των ΜΑΤ, για περισσότερο από δύο μήνες, στην περιοχή, και πέραν του κόστους για το δημόσιο, εν μέσω οικονομικής κρίσης, «έχει γίνει απαγορευτική η διέλευση των κατοίκων προς τα αγροκτήματά τους, τα οποία αυτή την εποχή απαιτούν φροντίδα».

Με την αποχώρηση της αστυνομίας και των τριών εργατικών οχημάτων από το Οβριόκαστρο θα αποκλιμακωθεί η ένταση και θα συνεχιστεί με νέους όρους και ο διάλογος που άνοιξε με το υπουργείο, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια