Η Ροδόπη στις πιο οικολογικά «ήσυχες περιοχές» της χώρας

0
121

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Στον προσδιορισμό ενός δικτύου περιοχών με υψηλή ακουστική αξία, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως οι «ήσυχες περιοχές» της Ελλάδας και συνδέονται με αυξημένη ποιότητα ζωής προχώρησαν για πρώτη φορά ερευνητές.

Στις πιο απόλυτα ήσυχες περιοχές περιλαμβάνεται η Ροδόπη και η Πίνδος, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Γνώμη».

Η υλοποίηση των μελετών έγινε με ηχομετρήσεις και επιστημονικούς υπολογισμούς και στη διενέργειά τους συμμετείχαν καθηγητές Πανεπιστημίου και διδάκτορες.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που προέκυψαν, το 17% της ελληνικής επικράτειας αποτελείται από περιοχές υψηλής ακουστικής αξίας με τις οροσειρές της Πίνδου, της Ροδόπης και των Λευκών Ορέων στην Κρήτη να χαρακτηρίζονται ως οι απόλυτες «περιοχές ησυχίας».

Το ποσοστό θεωρείται ιδιαίτερα ικανοποιητικό και οι ερευνητές καλούν την Πολιτεία να λάβει μέτρα για την προστασία τους, καθώς η ηχητική ταυτότητα ενός τοπίου θεωρείται στοιχείο βιοποικιλότητας.

Επτά νομοί

Είναι χαρακτηριστικό ότι 7 νομοί της χώρας, αυτοί της Δράμας, της Ευρυτανίας, των Ιωαννίνων, της Καστοριάς, των Τρικάλων, των Χανίων και της Χίου, περιλαμβάνουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% «περιοχές ησυχίας».

Επίσης, τα σημαντικότερα σημεία συσσώρευσης των ήσυχων περιοχών βρέθηκαν σε τοποθεσίες υψηλής βιοποικιλότητας όπως η Πίνδος και η Πελοπόννησος.

«Αρχικά χαρτογραφήσαμε τα τρία βασικά δίκτυα ανθρώπινης δραστηριότητας -μεταφορών, αστικά κέντρα, βιομηχανικές περιοχές- και εξάγοντάς τα από το χάρτη ήταν δυνατός ο προσδιορισμός των ήσυχων περιοχών», εξηγεί η διδάκτωρ Βιολογίας στο ΑΠΘ κ. Νεύτα-Ελευθερία Βότση, η οποία συμμετείχε στην έρευνα.

«Τόσο οι περιοχές θορύβου όσο και οι ήσυχες περιοχές συνδυάστηκαν με χάρτες υψομέτρου και κάλυψης γης προκειμένου να προσδιοριστούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους».

Η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο της Ακουστικής Οικολογίας με την οποία ασχολούνται τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι επιστήμονες.

Οι υποστηρικτές της προτάσσουν την άποψη ότι κάθε τόπος έχει μια ξεχωριστή ακουστική ταυτότητα.

Ένα στίγμα που διαμορφώνεται από τους ήχους που παράγονται σε αυτόν εξαιτίας της μορφολογίας, των φυσικών φαινομένων και των δραστηριοτήτων που αναπτύσσουν οι ζώντες οργανισμοί: Το γάργαρο νερό που τρέχει στο ποτάμι, το θρόισμα των φύλλων, τα πουλιά που πετούν ανάμεσα στα κλαδιά κελαηδώντας, τα ζώα που ξεδιψούν στην πηγή ή σκάβουν το χώμα.

Οι οπαδοί της καταγράφουν με ειδικά όργανα αυτούς τους ήχους και κάποιες φορές συνθέτουν μελωδίες βάσει της ακολουθίας τους.

Καμπανάκι για την προστασία των «ήσυχων περιοχών»

Το 17% της ελληνικής επικράτειας ή αλλιώς έκταση 28.860 τ.χλμ καλύπτει το δίκτυο των «ήσυχων περιοχών» στην Ελλάδα. Ένα δίκτυο, το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων. Τα 2.241 τ.χλμ εξ αυτών καταλαμβάνει η οροσειρά της Πίνδου.

Όπως εξηγεί ο κ. Ιωάννης Παντής, καθηγητής Οικολογίας και Διαχείρισης Πληθυσμών και Βιοκοινοτήτων και αντιπρύτανης στο ΑΠΘ, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα, οι ήσυχες περιοχές στην Ελλάδα αριθμούνται στις 339, εκ των οποίων οι 54 έχουν έκταση μεγαλύτερη των 100 τ.χλμ.

«Σε επίπεδο νομών, οι Νομοί Δράμας, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Τρικάλων, Χανίων και Χίου περιλαμβάνουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% περιοχές υψηλής ακουστικής αξίας με το ποσοστό να αγγίζει σε ορισμένες το 47,38%.

Άλλοι 14 νομοί αποτελούνται σε ποσοστό μικρότερο του 10% από ήσυχες περιοχές», συνεχίζει.

Οι μεγαλύτερες εκτάσεις των ήσυχων περιοχών καλύπτονται από δάση και ημιορεινές φυσικές περιοχές, από υδάτινες επιφάνειες και γεωργικές εκτάσεις, ενώ το μέσο υψόμετρό τους διαπιστώθηκε στα 0 έως 1.830 μέτρα.

Ο ερευνητές τονίζουν την αναγκαιότητα προστασίας των ήσυχων περιοχών -οι οποίες χαρακτηρίζονται επιπλέον από πλούσια βιοποικιλότητα- κατά τις επιταγές ευρωπαϊκών και διεθνών συμβάσεων.

Την έρευνα διενήργησαν εκτός από την κ. Βότση και τον κ. Παντή οι ερευνητές κ. Δράκου Ε.Γ., Μάζαρης Α.Δ. και Καλλιμάνης Α.Σ.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια