Μεσόγειος: ταχύτατη άνοδος της στάθμης των υδάτων

1
47

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Με ταχύτατους ρυθμούς ανεβαίνει η στάθμη των νερών της Μεσογείου, όπως φαίνεται από το πρωτοποριακό ισπανικό σύστημα παρατήρησης της θάλασσας, με το οποίο δουλεύουν οι ερευνητές του Ισπανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, οι Ισπανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Μανουέλ Βάργκας Γιάνεθ του Ισπανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου, που παρουσίασαν τις εκτιμήσεις τους σε μελέτη με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή στην Ισπανική Μεσόγειο», αποδίδουν την ανοδική τάση των υδάτων της Μεσογείου, κυρίως στην επίδραση της κλιματικής αλλαγής λόγω ανόδου της θερμοκρασίας.

Όπως επισημαίνουν οι Ισπανοί επιστήμονες, η στάθμη της Μεσογείου ανέβαινε ένα ως ενάμιση χιλιοστό κάθε χρόνο έπειτα από το 1943, ωστόσο τελευταία παρατηρείται επιτάχυνση της ανόδου, με αποτέλεσμα από το 2000 και μετά, η στάθμη να έχει ανέβει κατά 20 εκατοστά περίπου.

Η μελέτη, που βασίζεται σε ένα ισπανικό θαλάσσιο σύστημα παρατήρησης, πρωτοποριακό στην Ευρώπη, επιβεβαιώνει ότι η αυξάνεται τόσο η θερμοκρασία των νερών της Μεσογείου, όσο και η αλατότητά της.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η μελέτη δεν αποδίδει τις παραπάνω τάσεις μόνο στην κλιματική αλλαγή, αλλά και σε φυσικές, κυρίως ατμοσφαιρικές, μεταβολές.

Σημειώνεται ότι στην επιφάνεια της θάλασσας της Μεσογείου, η θερμοκρασία αυξήθηκε τον 20ο αιώνα σε βαθμό ανάλογο με τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας στην περιοχή, γύρω στους 0,7 έως 0,8 βαθμούς συνολικά.

Για το econews

Newslink Hellas

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Για όσους δεν το ξέρουν. Η μέση στάθμη της θάλασσας ήταν περίπου 120 μέτρα χαμηλότερα από ότι είναι σήμερα μόλις πριν από 18.000 χρόνια….. Εύκολα μπορεί να ανέβει ξανά 5-8 μέτρα όπως είχε ανέβει 2 φορές στα τελευταία 125.000 χρόνια.

Comments are closed.