Εκτροπή Αχελώου: «όχι» ΣτΕ στη συνέχιση των έργων

0
11

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Απορρίφθηκε με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η αίτηση που υπέβαλε το υπουργείο Υποδομών και οι νομαρχίες της Θεσσαλίας για άρση του «παγώματος» των έργων κατασκευής της σήραγγας εκτροπής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο ζήτησε από το υπουργείο Υποδομών να ορίσει σε ένα μήνα ποια θεωρεί ότι είναι τα απολύτως απαραίτητα έργα όχι για την ολοκλήρωση της ημιτελούς σήραγγας, αλλά για την προσωρινή στήριξή της μέχρι να λήξει η εκκρεμοδικία (η υπόθεση βρίσκεται στο Ευρωδικαστήριο).

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υποδομών στην αίτησή του υποστήριζε ότι το «πάγωμα» των εργασιών ολοκλήρωσης της σήραγγας είχε ως αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ευστάθειά της.

Εκτός από το οικονομικό κόστος σε περίπτωση κατάρρευσης της σήραγγας, το υπουργείο είχε υποστηρίξει ότι το ημιτελές έργο επιβαρύνει το περιβάλλον.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η απόφαση (αρ. 151/2011) που εκδόθηκε από την Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ απορρίπτει ως ατεκμηρίωτο το δεύτερο επιχείρημα, κρίνοντας ότι οι περιβαλλοντικές μελέτες του υπουργείου Υποδομών δεν στηρίζονται σε συγκεκριμένα στοιχεία.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά την οικονομική ζημιά, επισημαίνει ότι «τυχόν συνέχιση των εργασιών στις εν εξελίξει εργολαβίες θα καταστήσει έτι δυσχερέστερη και οικονομικά πιο δαπανηρή την επαναφορά του χώρου στην προτέρα κατάσταση σε περίπτωση ευδοκιμήσεως της αιτήσεως ακυρώσεως».

Το ΣτΕ καταλήγει στην απόφασή του ότι η αίτηση του υπουργείου «μπορεί να γίνει δεκτή μόνο κατά το μέρος που συνίσταται στη λήψη μέτρων αναγκαίων για την προσωρινή, έως τη λήξη της εκκρεμοδικίας, ευστάθεια της σήραγγας», ζητώντας από το Δημόσιο να ορίσει τα μέτρα αυτά μέσα σε 30 ημέρες.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια