Ο ITGI «στοιχείο κλειδί του Νότιου Διαδρόμου»

0
3

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα μεταξύ του Επίτροπου Ενέργειας, Γκύντερ Έττινγκερ (Guenther Oettinger) και της υπουργού ΠΕΚΑ, Τίνας Μπιρμπίλη, ο κ. Έττινγκερ ενθάρρυνε τη γρήγορη υλοποίηση του Νοτίου Διαδρόμου με στόχο να παρέχει μεσοπρόθεσμα στην Ευρώπη, 40 δισ.κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από περιοχές της Κασπίας Θάλασσας και του Ιράκ.

Στο πλαίσιο αυτό ο ITGI θα μπορούσε να αποτελέσει ένα στοιχείο-κλειδί του Νοτίου Διαδρόμου, συνδέοντας την Ελλάδα και την Ιταλία και συνεισφέροντας στην ενεργειακή ασφάλεια τόσο της Ιταλίας όσο και της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

Ο Επίτροπος Έττινγκερ κάλεσε σε διαρκή συνεργασία τα κράτη-μέλη και τις εταιρίες να αρχίσουν τόσο την πρώτη φάση του Νοτίου Διαδρόμου υπό το πρίσμα μιας πανευρωπαϊκής προοπτικής, όσο και να βελτιστοποιήσουν την περαιτέρω επέκτασή του.

Η Υπουργός ΠΕΚΑ σχολίασε ότι η Ελλάδα και η ΔΕΠΑ, η οποία είναι μέτοχος του ITGI και του IGB θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τα ενδιαφερόμενα κράτη και εταιρίες σε αυτήν την κατεύθυνση και με την ΕΕ για να υποστηρίξουν το άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου το συντομότερο δυνατό.

Την υπουργό ΠΕΚΑ συνόδευαν ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης και ο πρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), Χάρης Σαχίνης.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια