Εξασθενές χρώμιο στον Ασπρόπυργο

3
132

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Εξασθενές χρώμιο σε μεγάλες συγκεντρώσεις εντοπίστηκε στην περιοχή του Ασπροπύργου, μετά από δειγματοληψίες του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτ. Αττικής, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ναυτεμπορική».

Στο συγκεκριμένο σημείο διενεργήθηκαν νέες δειγματοληψίες και αυτοψίες σε παρακείμενες επί του αγωγού δραστηριότητες, προκειμένου να διαπιστωθεί από πού προέρχονται τα ακατάλληλα απόβλητα που καταλήγουν στον αγωγό.

Η ΕΥΔΑΠ διέθεσε ειδικό όχημα εφοδιασμένο με κάμερα , η οποία εισέρχεται στον αγωγό και φωτογραφίζει όλες τις συνδέσεις.

Επίσης, πραγματοποίησε τρεις αυτοψίες, παρουσία υπαλλήλων της αρμόδιας Υπηρεσίας της Περιφέρειας και του Δήμου Ασπροπύργου σε τρεις αγωγούς που καταλήγουν στον εν λόγω αγωγό, χωρίς όμως να μπορέσει να εντοπίσει τον προβληματικό αγωγό που διοχετεύει τα απόβλητα με το εξασθενές χρώμιο στον οχετό.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου ελέγχου διαπιστώθηκε η ύπαρξη υπόγειου φρεατίου κοντά στις εγκαταστάσεις ιδιωτικής εταιρείας και δεν ήταν προσβάσιμο.

Ακολούθησε γραπτό αίτημα της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, το οποίο και έγινε αποδεκτό από τους υπευθύνους της εταιρείας, προκειμένου να συνεχιστούν οι αυτοψίες.

Συνολικά έγιναν 11 δειγματοληψίες και ελήφθησαν 25 δείγματα υγρών και λάσπης τόσο στο επίμαχο σημείο όσο και σε παρακείμενες τοποθεσίες και εταιρείες.

Από τις ίδιες εταιρείες ελήφθησαν δείγματα υγρών αποβλήτων και χώματος, τα οποία στάλθηκαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους και στο Γενικό Χημείο Λειβαδιάς.

Μετά από δειγματοληψία που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις εταιρείας στον Ασπρόπυργο, διαπιστώθηκε πως το νερό του πηγαδιού που χρησιμοποιείται, περιέχει εξασθενές χρώμιο σε ποσοστά που υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια και αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Τα εν λόγω αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν και από δύο πρόσθετες δειγματοληψίες στο ίδιο σημείο στις 23/2.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν δύο δειγματοληψίες  και σε γαλβανιστήριο εταιρείας, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το συγκεκριμένο πηγάδι.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν την ύπαρξη ολικού χρωμίου σε συγκεντρώσεις της τάξης των 9-10mg/Kg και συγκέντρωση Νικελίου ίση με 78,2mg/Kg.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφέρειας Αττικής , προχώρησε στην έγγραφη εντολή άμεσης διακοπής χρήσης της εν λόγω γεώτρησης, προς την εταιρεία, ενώ παράλληλα εισηγήθηκε την επιβολή προστίμου στην εταιρεία που λειτουργεί το γαλβανιστήριο.

Οι δειγματοληψίες και οι αυτοψίες στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και η ενημέρωση όλων των εταιριών για την άμεση παύση χρήσης νερού, δεν θα σταματήσουν, αν δεν εκτιμηθεί το μέγεθος και η έκταση του προβλήματος κι αν δεν υπάρξει η εγγύηση πως διασφαλίζονται τόσο η δημόσια υγεία όσο και η προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός απέστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και την υπουργό ΠΕΚΑ, με την οποία ζητεί τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων κυβερνητικών φορέων για να επιλυθεί το πρόβλημα.

Για το econews

Newslink Hellas

3 Σχόλια

  1. στον Ασωπό μας έλεγαν ότι φταίει η ΕΑΒ. Στη Μεσσαπία ότι φταίει η Λάρκο. Στον Ασπρόπυργο ποιός φταίει???
    Καιρός να μιλήσουν οι αρμόδιοι!!!!
    Την αλήθεια!!!!

  2. Γιά σας.στην περιοχή ασπροπύργου και ελευσίνας το πρόβλημα ινε πολύ μεγαλύτερο.εργάστηκα στον τομέα της επιμεταλώσεως γα 25 χρόνια και γνωρίζω πόλης εταιρίες που μολίνουν με εξασθενές χρώμιο και τον τρόπο που διαθέτουν τα απόβλητα τών γαλβανιστηρίων.αν χριαζεστε πληροφορίες υχα βορουσα να σας τις δωσο.θα περιμένω μύνημα αλιος να απευθυνθώ σε καπιον αλο.αυτό που γίνετε πρέπη να σταματήση.ινε εγκλημα .ευχαριστώ. .

  3. επειδη δεν ξερω που να απευθυνθω , γραφω εδω για αυτο που εχω παρατηρησει και ειναι το εξης :
    Διπλα απο το ολυμπιακο εργο στα ανω λιόσια υπάρχει ένα ρεματακι, μερικές φορές ρεει καποιο υγρο , του οποιου η μυρωδιά ειναι αφόρητη . Σίγουρα κάποιος ρίχνει ΄κάτι , αλλά τι ;

Comments are closed.