Εξοικονομώ κατ' οίκον: στις τράπεζες «κολλάει» το πρόγραμμα

1
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Στις τράπεζες φαίνεται να «κολλάει» το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών Εξοικονομώ κατ” οίκον, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες δεν καταφέρνουν να λάβουν έγκριση για τη χορήγηση του επιδοτούμενου δανείου.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας «energypress», οι τράπεζες χρησιμοποιούν  το τραπεζικό κριτήριο της μη χορήγησης δανείων σε όσους είναι άνω των 70 ετών, η πλειοψηφία των οποίων είναι και αυτοί που κατέχουν σπίτια με οικοδομική άδεια πριν το 1980 που είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα.

Επιπλέον, σύμφωνα με καταγγελίες οι τράπεζες δεν δέχονται ως εγγυητές νεώτερους συγγενείς ή άλλα πρόσωπα με ικανοποιητικά εισοδήματα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σε ορισμένες περιπτώσεις περίπου οι μισές αιτήσεις  για συμμετοχή στο πρόγραμμα απορρίπτονται, καθώς οι τράπεζες κρίνουν ότι οι ιδιοκτήτες δεν διαθέτουν την κατάλληλη πιστοληπτική ικανότητα για να λάβουν δάνειο. Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι το «Εξοικονομώ κατ” οίκον» στοχεύει στην ενίσχυση των δικαιούχων με χαμηλά εισοδήματα.

Άλλο ένα πρόβλημα είναι ότι το δάνειο θα πρέπει να βγει σε αυτόν που έχει στο όνομα του το σπίτι, γεγονός που σημαίνει ότι έτσι αποκλείονται και συγγενείς Α” βαθμού, ακόμα και αν μένουν στο ίδιο σπίτι.

Το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ Οίκον, ενισχύει δράσεις ενεργειακής θωράκισης ιδιωτικών κατοικιών που χτίστηκαν πριν την 31.12.1979 και χρησιμοποιούνται ως κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία.

Το πρόγραμμα παρέχει μέσω τεσσάρων τραπεζών επιδοτήσεις, χαμηλότοκα ή άτοκα δάνεια για αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης κ.α.

Για το econews

Newslink Hellas

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Είμαι μόνιμος στο Δημόσιο και παρόλο που έβαλα εγγυτή, ο οποίος είναι ανώτερος υπάλληλος του ΗΣΑΠ και ταυτόχρονα ασφαλιστής στην Εθνική Ασφαλιστική με αξιόλογα εισοδήματα, δεν μου δίνει την προέγκριση η Εθνική Τράπεζα.

Comments are closed.