Οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί διαφωνούν για τα swaps

0
2

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Οι ανεξάρτητοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας σε συνάντηση που είχαν με την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, επανέφεραν την πρόταση τους για τη διενέργεια δημοπρασιών λιγνιτικής ισχύος 700 MW, μέχρι να λειτουργήσουν οι ανταλλαγές ενέργειας, τα swaps.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία», στη συνάντηση συμμετείχαν μεταξύ των άλλων, ο ΓΓ Ενέργειας Κ. Μαθιουδάκης, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Ν. Βασιλάκος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α. Ζερβός, ο κ. Θ.Βάρδας της Εlpedison και ο  γενικός διευθυντής του Συνδέσμου των Ανεξάρτητων Παραγωγών (ΕΣΑΗ) Μ. Κακαράς.

Οι ιδιώτες παραγωγοί διαφωνούν με τον τρόπο που σχεδιάζονται τα swaps, καθώς τους αποκλείουν από την αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρότειναν την κλιμάκωση της τιμής των Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (με τα οποία «αποζημιώνονται» από τον ΔΕΣΜΗΕ όλοι οι παραγωγοί ηλεκτρισμού συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ) ανάλογα με τους ρύπους που εκπέμπει κάθε μονάδα, ώστε οι πιο ρυπογόνες μονάδες, όπως οι λιγντικές, να παίρνουν χαμηλότερα ΑΔΙ σε σχέση με τις πιο «καθαρές».

Οι εν λόγω θέσεις, μαζί με τη δημοπράτηση των 700 MW, εντάσσονται στην πρόταση του ΕΣΑΗ στη δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιεί η Κομισιόν για τα swaps.

Στόχος των παραγωγών είναι να διασφαλίσουν πρόσβαση στο «καλάθι» των φθηνών καυσίμων, δηλαδή στο λιγνίτη και τα υδροηλεκτρικά, από τα οποία έχουν αποκλειστεί.

Όλες οι ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής λειτουργούν σήμερα χρησιμοποιώντας ως καύσιμο το φυσικό αέριο, του οποίου οι τιμές καθορίζονται στη διεθνή αγορά και είναι πολύ υψηλότερες των δύο άλλων καυσίμων.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια