Κροατία: συμφωνία για την αγορά φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη

0
7

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας Trans Adriatic Pipeline AG και της κροατικής Plinacro, προχώρησαν στην υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης και Συνεργασίας, με στόχο την ανάπτυξη των αγορών φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», σε ανακοίνωση της η ΤΑΡ τονίζει ότι το μνημόνιο διάρκειας τριών ετών, θα επιτρέψει στις δύο πλευρές να συντονίσουν τις δραστηριότητες τους και να ανταλλάξουν πληροφορίες σχετικές με τεχνικά θέματα.

«Η TAP και η Plinacro, ήδη, στηρίζουν την ασφάλεια στην προμήθεια και τη διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου στην περιοχή» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Στα σχέδια της εταιρείας ΤΑΡ περιλαμβάνεται  η κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου, που θα συνδέει την Ελλάδα με την Ιταλία, μέσω της Αλβανίας και της Αδριατικής Θάλασσας.

Ο αγωγός συνολικού μήκους 520 χλμ. σχεδιάζεται να μεταφέρει  10 έως 20 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από την Κασπία στην Ευρώπη.

Το έργο κόστους 1,5 δις ευρώ αναμένεται ότι θα αποτελέσει μια σημαντική δίοδο μεταφοράς ενεργειακών πόρων στην Ευρώπη.

Η εταιρεία Plinacro δραστηριοποιείται στην κροατική αγορά φυσικού αερίου και σχεδιάζει την είσοδό της στις αγορές των χωρών της περιοχής.

Επίσης,  προβλέπεται η σύσταση κοινής ομάδας εργασίας, η οποία θα καθορίσει τα πεδία συνεργασίας και θα επεξεργαστεί κοινό σχέδιο για την προώθηση των αναγκών που απορρέουν από το μνημόνιο.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια