Εκτός ευρωπαϊκών προδιαγραφών το «Κύτταρο» Φυλής

0
11

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Σαν να μην έφθαναν όλα, η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί στο Ευρωδικαστήριο, για τον τρόπο λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, όπως διαπίστωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το «κύτταρο» του ΧΥΤΑ στη Φυλή δεν λειτουργεί σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αλλά ως μια κοινή χωματερή, προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά στο περιβάλλον.

Ως εκ τούτου η ελληνική πλευρά φοβάται ότι ενδέχεται να ζητηθεί το κλείσιμο του συγκεκριμένου ΧΥΤΑ, γεγονός που θα προκαλέσει προβλήματα αφού οι άλλοι δύο (Γραμματικό, Κερατέα) δεν έχουν κατασκευαστεί.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το «κύτταρο» της Φυλής στην ουσία αποτελεί προέκταση της χωματερής των Ανω Λιοσίων.

Κατασκευάστηκε με κατεπείγουσες διαδικασίες, καθώς έπρεπε να βρεθεί χώρος για τα απορρίμματα της πρωτεύουσας, λόγω υπερκορεσμού του ΧΥΤΑ Λιοσίων.

Η παραπομπή στο Ευρωδικαστήριο για τη Φυλή αποφασίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο, έπειτα από ελέγχους που διενέργησαν κλιμάκια της Κομισιόν, κατά τους οποίους διαπιστώθηκε ότι η λειτουργία του δεν ανταποκρίνεται στις κατευθύνσεις των Οδηγιών 99/31/ΕΚ και 2006/12/ΕΚ.

Αν και κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, το λεγόμενο «κύτταρο» της Φυλής στην ουσία δεν λειτουργεί ως ΧΥΤΑ, αλλά ως χωματερή, αφού τα απορρίμματα που δέχεται δεν υπόκεινται καμία επεξεργασία.

Επιπλέον, στη χωματερή καταλήγουν ειδικές κατηγορίες αποβλήτων, τα οποία θα έπρεπε να είχαν υποστεί ειδική επεξεργασία.

Εκτός από την επιβολή προστίμων για τη Φυλή, η ΕΕ μπορεί να ζητήσει και την επιστροφή των ευρωπαϊκών κονδυλίων, καθώς ο ΧΥΤΑ χρηματοδοτήθηκε κατά 75% από το Ταμείο Συνοχής.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια