Στα «δίχτυα» δορυφόρου οι μηχανότρατες

0
40

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Κάθε χρόνο αυτή την εποχή στη θαλάσσια περιοχή του νομού Λάρισας, παρατηρείται η ίδια εικόνα με τις μηχανότρατες να ψαρεύουν ασταμάτητα, δημιουργώντας ανησυχία στους κατοίκους των παράκτιων οικισμών για το μέγεθος της ζημιάς που μπορούν να κάνουν στο βυθό, καθότι τα αλιευτικά εργαλεία τους –δίχτυα, τον «σαρώνουν».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «Ελευθερία», κάποιες φορές φαίνεται να πλησιάζουν επικίνδυνα τις ακτές, πιθανόν ξεπερνώντας τα επιτρεπτά όρια απόστασης που πρέπει να έχουν από αυτές.

Σε επιφυλακή, μαζί με τους κατοίκους που παρακολουθούν, είναι το λιμενικό σώμα και το Κέντρο δορυφορικής παρακολούθησης αλιευτικών σκαφών (μέσης αλιείας).

Ο δορυφόρος «πιάνει στα δίχτυά του», όσες μηχανότρατες ξεπερνούν το επιτρεπόμενο όριο, που είναι στο ένα μίλι από την ακτή και ειδοποιεί τα αντίστοιχα λιμεναρχεία και λιμενικούς σταθμούς για τον έλεγχό τους και τη βεβαίωση της παράβασής τους.

Περιστατικά παραβάσεων έχουν σημειωθεί και στο παρελθόν στην περιοχή, με τσουχτερά πρόστιμα στους αλιείς.

Σύμφωνα με αλιείς, οι μηχανότρατες χρησιμοποιούν μία μορφή διχτυού που ουσιαστικά «σαρώνει» ότι υπάρχει στο βυθό, με τραγικές συνέπειες στα φυσικά οικοσυστήματα και στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Ο λιμενικός σταθμός Αγιοκάμπου, αυτή την περίοδο γίνεται συχνά αποδέκτης των ανησυχιών των κατοίκων της περιοχής αρμοδιότητάς του, που είναι από το Μεταλλείο μέχρι και το Κόκκινο Νερό και με τις πληροφορίες που παίρνει σε κάθε περίπτωση από το Κέντρο δορυφορικής παρακολούθησης αλιευτικών σκαφών, ενεργεί ανάλογα.

Να σημειωθεί ότι για θαλάσσιες περιοχές με ιδιαιτερότητες, όπως για παράδειγμα κοντά στο δέλτα του Πηνειού, ισχύουν άλλοι κανόνες αλιείας για τις μηχανότρατες, πιο αυστηροί.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια