Φυσικό αέριο: κόντρα Ρωσίας – ΕΕ

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τεταμένες είναι οι σχέσεις Ρωσίας – ΕΕ για το φυσικό αέριο, με το Ρώσο πρωθυπουργό, Βλαντιμίρ Πούτιν, να μιλά για «ληστεία» και «δήμευση περιουσίας» της Gazprom, και να προειδοποιεί ότι οι κανόνες της Ε.Ε. που διέπουν την υποδομή για την ενέργεια θα πλήξουν τους Ευρωπαίους καταναλωτές, οδηγώντας σε αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ημερησίας», μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο, ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι οι κανόνες της Ε.Ε. που διέπουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της υποδομής του αγωγού φυσικού αερίου θα πλήξουν τελικά τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Με βάση τους συγκεκριμένους κανόνες, η Ρωσία ενδέχεται να υποχρεωθεί να πουλήσει τμήμα του δικτύου των αγωγών της.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα,  κ. Μπαρόζο προσπάθησε να εξομαλύνει τις διαφορές επισημαίνοντας ότι οι κανόνες εφαρμόζονται αδιακρίτως σε όλες τις χώρες και ξεκαθαρίζοντας ότι η ΕΕ θέλει να παραμείνει η Ρωσία ο σημαντικότερος εταίρος στο φυσικό αέριο.

Σημειώνεται ότι η ΕΕ εισάγει φυσικό αέριο αξίας 40 δισ. ευρώ ετησίως. Το 40% του φυσικού αερίου που εισάγεται προέρχεται από τη Ρωσία.

Αυτό που ανησυχεί τη Ρωσία σε ό,τι αφορά τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, είναι μήπως αναγκαστεί η Gazprom, να εγκαταλείψει το μερίδιό της σε δίκτυο φυσικού αερίου της Λιθουανίας.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια