Επαφές Μανιάτη στη Σ. Αραβία για τους αγωγούς

0
9

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης εκπροσώπησε την Ελλάδα στην έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας του Διεθνούς Ενεργειακού Φόρουμ (Ι.Ε.F.), που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011, στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Ο κ. Μανιάτης υπέγραψε τον Χάρτη του Φόρουμ, που αποτελεί ένα σημαντικό όργανο διεθνούς ενεργειακού διαλόγου σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, μεταξύ των κρατών παραγωγής κατανάλωσης και διαμετακόμισης ενέργειας.

Κατά την ομιλία του ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στη σημασία της διαφάνειας στην αγορά πετρελαίου και προβλεψιμότητας στις τιμές πώληση του προς όφελος των καταναλωτών και υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στην παγκόσμια διακίνηση πετρελαίου η υπερπόντια Ελληνική Ναυτιλία δεξαμενοπλοίων, η οποία αποτελεί στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο παγκόσμιο αγωγό μεταφοράς υδρογονανθράκων.

Ο Έλληνας Υφυπουργός πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις που πραγματοποίησε ο Έλληνας Υφυπουργός, στο περιθώριο στης Συνόδου με το Ρώσο ομόλογο του, Yury Sentyurin, καθώς και τους αρμόδιους για την Ενέργεια Υπουργούς της Βουλγαρίας, Τουρκίας, Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τους Υφυπουργούς Ιαπωνίας και Νορβηγίας.

Από τις εν λόγω συναντήσεις ξεχώρισαν ιδιαιτέρως οι απόψεις που αντάλλαξαν με τον Τούρκο Υπουργό με τον οποίο συζήτησαν θέματα διευκόλυνσης της υλοποίησης του αγωγού ITGI, στο πλαίσιο του Νότιου Ενεργειακού Διαδρόμου της Ευρώπης.

Ο κ. Μανιάτης επανέλαβε τη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης ότι το έργο του ITGI είναι το πιο ώριμο, ρεαλιστικό, οικονομικά προσιτό και πιο σωστά διαστασιολογημένο σε σχέση με το κοίτασμα Shah Deniz 2, γι’ αυτό Ελλάδα και Ιταλία ζητούν από την Ε.Ε. να μην ισχύσουν πολιτικά κριτήρια, αλλά μόνο κριτήρια οικονομικής βιωσιμότητας και αποτελεσματικότητας.

Κοινή ήταν η βούληση των δύο πλευρών για την ταχεία υλοποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, που συνυπέγραψαν ο κ .Yildiz και η Υπουργός ΠΕΚΑ κα Τίνα Μπιρμπίλη.

Εξίσου ιδιαίτερης σημασίας ήταν η συνάντηση με τον Βούλγαρο Υπουργό με τον οποίο στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης ο κ. Μανιάτης είχε ολιγόλεπτη συνομιλία και με τον Βούλγαρο Υπουργό Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού κ. Traicho Traikov, για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Την επόμενη μέρα ο κ. Μανιάτης συμμετείχε ως επίσημος προσκεκλημένος της Σαουδαραβικής εταιρίας πετρελαίου ARAMCO.

Μαζί με άλλους ομολόγους του, επισκέφτηκαν το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου του κόσμου KHURAIS, το οποίο παράγει 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ στο συγκρότημα εκμετάλλευσης του, από το σύνολο 1.200 εργαζομένων μηχανικών πετρελαίου και άλλων επιστημόνων το 80% είναι ηλικίας κάτω των 30 ετών.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια