Μικρόβια αποκαλύπτουν κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου

0
41
Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μεθόδους εντοπισμού κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε στεριά και θάλασσα μέσω μικροβίων παρουσίασε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής εταιρείας “Petro Ενέργεια”, Γεράσιμος Λουράντος, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης, που διοργάνωσε στο Πολυτεχνείο Κρήτης, το Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Ιδρύματος.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Χανιώτικα Νέα”, ο κ. Λουράντος τόνισε ππως “όπου υπάρχουν μικρόβια, υπάρχουν υδρογονάνθρακες από κάτω και όπου υπάρχουν υδρογονάνθρακες υπάρχουν και μικρόβια από πάνω”.

Πρόσθεσε δε πως «οι μέθοδοι που προτείνουμε δεν αναιρούν τις ήδη υπάρχουσες κλασικές σεισμικές και άλλες μεθόδους. Είναι μέθοδοι προηγμένης τεχνολογίας για ελαχιστοποίηση του ρίσκου, διαχείριση του ρίσκου των γεωτρήσεων, ούτως ώστε, εάν δεν υπάρχουν σεισμικά» (σ.σ. «ακτινογραφίες» της γης, όπως εξήγησε ο κ. Λουράντος) «σε ορισμένες περιοχές, που στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές τέτοιες περιοχές, θα μπορούσαν χρησιμοποιώντας αυτήν την τεχνολογία των μικροβίων, τα οποία εντοπίζουν τα κοιτάσματα, να μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε ακριβείς σεισμικές επενδύσεις στα καλύτερα σημεία. Στις περιοχές όπου ήδη υπάρχουν σεισμικά θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα σεισμικά στις πιο κατάλληλες περιοχές, στα λεγόμενα sweet spots, τα λεγόμενα γλυκά σημεία της έρευνας και πριν αρχίσουν οι γεωτρήσεις να μπορεί να εκτιμηθεί και να ελαχιστοποιηθεί το ρίσκο της γεώτρησης», υπογράμμισε ο κ. Λουράντος.

Αναφερόμενος στον τρόπο εφαρμογής της συγκεκριμένης μεθόδου, ο κ. Λουράντος σημείωσε ότι «κάνουμε μικρές γεωτρήσεις, ενός – ενάμισι μέτρου, παίρνουμε γύρω στα 200 γραμμάρια χώμα, το οποίο το αναλύουμε και εντοπίζουμε συγκεκριμένα μικρόβια, τα οποία ζουν αποκλειστικά είτε με αέρια είτε με υδρογονάνθρακες. Εμείς βρίσκουμε μια πλειάδα μικροβίων. Τροφοδοτούμε το δείγμα μόνο με μεθάνιο, οπότε πεθαίνουν όλα τα μικρόβια, εκτός από αυτά που ζούνε από μεθάνιο. Αυτά τα εντοπίζουμε, τα καταγράφουμε, τα καταμετρούμε και δημιουργούμε τρισδιάστατους χάρτες. Οπου έχουμε αυξημένη παρουσία αυτών των μικροβίων είναι ενδεικτικό, με πολύ μεγάλη πιθανότητα, διότι αποδεικτικό είναι μόνο η γεώτρηση, ότι από κάτω υπάρχει κοίτασμα αερίου. Παρομοίως, σε άλλα δείγματα τροφοδοτούμε μόνο με υδρογονάνθρακες (μεθάνιο, βουτάνιο, προπάνιο κ.λπ.), πεθαίνουν όλα τ’ άλλα μικρόβια και μόνο τα μικρόβια, τα “ξαδέλφια” των προαναφερόμενων, που ζούνε μόνο με υδρογονάνθρακες, επιβιώνουν. Καταμετρούμε τη δραστηριότητά τους, την κατανομή τους και τον αριθμό τους και δημιουργούμε πάλι τρισδιάστατους χάρτες. Πάνω σε αυτούς τους χάρτες βασιζόμαστε στο θέμα εντοπισμού των γεωτρήσεων και των σεισμικών».

Καταλήγοντας, ο κ. Λουράντος επεσήμανε ότι «αυτή η μέθοδος θα βοηθήσει στο να εκτιμηθεί γρήγορα, αποτελεσματικά και με έναν υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης ποιο είναι το πετρελαϊκό δυναμικό των διαφόρων περιοχών».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλης Κελεσίδης, τόνισε ότι η ομιλία – παρουσίαση του κ. Λουράντου είναι σημαντική καθώς δίνει κατευθύνσεις, «τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας για να προχωρήσει σε αυτόν τον μεγάλο δρόμο που έχει ανοίξει μετά από 16 ολόκληρα χρόνια η κυβέρνηση στον τομέα της εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Το Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων», πρόσθεσε ο κ. Κελεσίδης, «παρακολουθεί τις εξελίξεις αυτές, έχει ένα πολύ καλό επιστημονικό δυναμικό που μπορεί να υποστηρίξει τέτοιες πρωτοβουλίες από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και θέλει, το προσπαθεί και το καταφέρνει, πιστεύουμε, σ’ έναν βαθμό, να συνεργαστεί με επιστήμονες και της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως είναι ο κ. Λουράντος, στον τομέα αυτόν».

Σχόλια