Σουμάτρα: το Κοράνι στην υπηρεσία της προστασίας του περιβάλλοντος

0
16
Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τα ιερά κείμενα πρεσβεύουν το σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και τα ζώα; Κάποιοι θρησκευτικοί ταγοί από τη μουσουλμανική Σουμάτρα της Ινδονησίας πιστεύουν πως το Κοράνι το κάνει.

Στην Ινδονησία, χώρα με τους υψηλότερους ρυθμούς αποδάσωσης παγκοσμίως, αλλά και πολύ σημαντική βιοποικιλότητα, ορισμένοι μουσουλμάνοι ηγέτες θεωρούν ότι η θρησκεία είναι το κλειδί για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η οργάνωση FORDALING (Islamic Leader Forum for Environmental Care) ισχυρίζεται πως το Κοράνι μιλάει ευθέως για την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και οργανώνει προγράμματα εκπαίδευσης μουσουλμάνων ιερέων.

Επίσης, συμμετέχει σε εκπαιδευτικές και άλλες δράσεις με σκοπό την κινητοποίηση του βαθιά θρησκευόμενου μουσουλμανικού πληθυσμού της Σουμάτρας για την προστασία της πλούσιας βιοποικιλότητας της περιοχής.

Μάλιστα, η FORDALING  εξέδωσε βιβλίο με τίτλο “Ισλαμικοί στίχοι για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος” με το οποίο αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση του μουσουλμανικού πληθυσμού σχετικά με περιβαλλοντικά θέματα.

Τα κεφάλαια του βιβλίου φέρουν τίτλους όπως “Γη, το κοινό μας σπίτι”, “Η προστασία της Φύσης στον καιρό του Προφήτη Μωάμεθ” και “Οι αγαθοεργίες του Μωάμεθ για την προστασία της άγριας ζωής”.

Μέσα από αυτά τα κείμενα επιχειρείται μια σύνδεση των ιερών στίχων του Κορανίου με τα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει τόσο η Ινδονησία όσο και το σύνολο του πλανήτη.

 

Σχόλια