Ημιυπαίθριοι: παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου ανακοίνωσε η Μπιρμπίλη

1
6

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη ανακοίνωσε την παράταση στην διαδικασία τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων έως τις 30 Ιουνίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η κ. Μπιρμπίλη σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα, επισήμανε ότι το 2010 τα έσοδα από τις δηλώσεις ανήλθαν στα 106 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή του έτους έως τις 22 Φεβρουαρίου τα έσοδα ήταν 57 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, στο σύνολο του 2011 θα διαμορφωθούν στα 709 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη δύο φορές έχει πάρει παράταση η διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών για τους ημιυπαίθριους. Η τελευταία ήταν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Επίσης, έχει παραταθεί η προθεσμία καταβολής του ειδικού προστίμου διατήρησης, ενώ έχει αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων καταβολής, ανά κατηγορία ακινήτων.

Το ειδικό πρόστιμο καταβάλλεται εντός 30 μηνών για τα ακίνητα κατοικίας και 32 μηνών για τα ακίνητα άλλης χρήσης (πλην κατοικίας) από την έναρξη ισχύος του νόμου 3843/2010.

Καταβάλλεται ολόκληρο ή τμηματικά σε 10 ισόποσες δόσεις (για τα ακίνητα κατοικίας) και 8 ισόποσες δόσεις (για τα ακίνητα άλλης χρήσης), εκ των οποίων η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός 12 μηνών από την έναρξη ισχύος του ίδιου νόμου.

Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής κατά το χρόνο καταβολής της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 10%.

Ορίζεται ότι για τους χώρους που διατηρούνται δεν οφείλεται αναδρομικά οποιοσδήποτε φόρος.

Επίσης, για τους χώρους αυτούς δεν έχουν εφαρμογή οι σχετικές διατάξεις της κείμενης ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Ειδικά για το φόρο ακίνητης περιουσίας και για την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων, οι τακτοποιούμενοι χώροι συνεχίζουν να λαμβάνονται φορολογικά υπόψη, όπως ήταν πριν από την τακτοποίησή τους.

Δηλαδή, η διατήρηση των χώρων δεν μεταβάλλει τα στοιχεία των δηλώσεων ακινήτων (Ε9) και δεν επηρεάζει το φόρο ακίνητης περιουσίας.

Η αλλαγή χρήσης των ακινήτων, η οποία επέρχεται με την υπαγωγή τους στις διατάξεις του προαναφερθέντος νόμου, δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό των δημοτικών τελών.

Για το econews

Newslink Hellas