Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς: πρόταση ένταξης στα Μνημεία της UNESCO

0
43

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να προτείνει μέσω των συναρμόδιων υπουργείων, την ένταξη του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα», το θέμα συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού.

Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε ομόφωνα να ενταχθεί ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και να παρασχεθεί, από πλευράς του Φορέα Διαχείρισης, κάθε δυνατή υποστήριξη στη συμπλήρωση και τεκμηρίωση του φακέλου υποψηφιότητας».

Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης, Πέτρος Λυμπεράκης, γνωστοποίησε, στη διάρκεια της συνεδρίασης, ότι υπάρχει πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα από τα δύο συναρμόδια Υπουργεία, το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Περιβάλλοντος,  να ενταχθεί ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Επίσης, ο κ. Λυμπεράκης ανέφερε ότι υπάρχει δυνατότητα να ενταχθεί η περιοχή είτε ως περιβαλλοντικής αξίας είτε ως πολιτισμικής είτε ως συνδυασμός των δύο, ενώ με τα σημερινά δεδομένα είναι ευκολότερο να τεκμηριωθεί η περιβαλλοντική αξία.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι το θέμα τέθηκε προς συζήτηση και λήψη απόφασης στο Δ.Σ. του Φορέα με δεδομένο ότι, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Πολιτισμού, για να υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής στην τεκμηρίωση του φακέλου, θα πρέπει να παρθεί απόφαση του ΔΣ ότι συναινεί να ενταχθεί ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και ότι θα υποστηριχθούν οι ενέργειες συμπλήρωσης και τεκμηρίωσης του φακέλου υποψηφιότητας.

Το στέλεχος του Φορέα Διαχείρισης, Ελπίδα Περουλάκη, ενημέρωσε τα παρευρισκόμενα μέλη ότι για την ένταξη μιας περιοχής στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα πρέπει αρχικά να έχει προταθεί η ένταξή της στον ενδεικτικό κατάλογο από το ενδιαφερόμενο κράτος – μέλος.

Ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς βρίσκεται στον ενδεικτικό κατάλογο για τα φυσικά μνημεία, πρόσθεσε η κ. Περουλάκη.

Παράλληλα, τόνισε ότι δεν έχει ληφθεί απάντηση αν αυτό μπορεί να αλλάξει, ενώ προς το παρόν μπορεί να υποστηριχθεί η συμπλήρωση του φακέλου υποψηφιότητας του φαραγγιού της Σαμαριάς για ένταξη στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς ως φυσικό μνημείο, καθώς αυτό είχε προταθεί αρχικά για τον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια