Ο βρετανικός Guardian για τη λίμνη Κορώνεια

0
20

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ως μια λίμνη που αργοπεθαίνει περιγράφει ο βρετανικός Guardian τη Λίμνη Κορώνεια.

«Η τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, κοντά στη Θεσσαλονίκη, παλαιότερα έφτανε τα 45 τετραγωνικά χιλιόμετρα, όμως μέσα σε 30 χρόνια έχασε το 1/3 της επιφάνειάς της ενώ το βάθος της μειώθηκε από πέντε σε ένα μέτρο, ίσως και λιγότερο», επισημαίνεται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.

«Κι όμως αυτή η λίμνη εντάσσεται στο δίκτυο Natura 2000, ενώ προστατεύεται και από τη Σύμβαση Ramsar για τους υγροτόπους» υπογραμμίζεται στο κείμενο, ενώ περιγράφεται η διαδικασία παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο στις 27 Ιανουαρίου, επειδή δεν κατάφερε να την προστατεύσει.

«Οι Βρυξέλλες επίσης καταγγέλλουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν συμμορφώθηκε με τις οδηγίες για τα πτηνά, τους οικοτόπους και την επεξεργασία των αστικών λυμάτων ».

«Το 2004 οι Βρυξέλλες έδωσαν το πράσινο φως για την υλοποίηση έργων με στόχο την αποκατάσταση της λίμνης, ενώ συμφώνησαν να χρηματοδοτήσουν τα  ¾ του κόστους των έργων με επιχορήγηση ύψους 27 εκατομμυρίων δολαρίων», γράφει το δημοσίευμα.

«Επτά χρόνια μετά, έχει ολοκληρωθεί μόλις το ¼ των έργων», καταλήγει το δημοσίευμα επισημαίνοντας ότι η εμπλοκή πολλών υπουργείων και φορέων στην υλοποίηση των σχεδίων περιέπλεξε ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια