Νέα Ζηλανδία: 75 νεκροί και 300 αγνοούμενοι από το σεισμό

0
8

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Μέχρι στιγμής ο αριθμός των θυμάτων έχει φτάσει στους 75 από τον καταστροφικό σεισμό στην πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, ενώ των αγνοούμενων ανέρχεται στους 300.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», οι Αρχές έθεσαν την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται με την ώρα.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 100 εγκλωβισμένοι δεν έχουν απελευθερωθεί ακόμα, ενώ μια ημέρα μετά το φονικό σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συνεχίζεται να αγνοείται η τύχη περισσοτέρων από 300 κατοίκους της πόλης Κράιστσερτς.

Τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν το δύσκολο έργο τους για την ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια.

Στην προσπάθεια τους να απεγκλωβίσουν έγκαιρα μερικούς από τους ανθρώπους που παραμένουν παγιδευμένοι στα ερείπια αναγκάζονται να προβούν σε ακρωτηριασμούς μελών.

Ο αστυνομικός διοικητής της περιοχής δήλωσε ότι οι ομάδες διάσωσης προσπαθούν να ανακαλύψουν επιζώντες καθοδηγούμενες από ήχους, κλάματα ή θορύβους από μετακίνηση σωμάτων, μέσα από τα ερείπια.

Υπενθυμίζεται ότι ο σεισμός σημειώθηκε στις 12:51 μμ τοπική ώρα (23:51 GMT της Δευτέρας) σε εστιακό βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Το επίκεντρο του ήταν περίπου 10 χλμ νοτιοδυτικά του Κράιστσερτς, το οποίο υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές από το σεισμό του Σεπτεμβρίου μεγέθους 7,1 βαθμών, αλλά δεν προκάλεσε θανάτους.

Ο Τζέιμς Γκοφ του τμήματος Έρευνας Φυσικών Κινδύνων του πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, δήλωσε ότι ορισμένα κτίρια που άντεξαν στο σεισμό του Σεπτεμβρίου δεν είναι σε θέση να αντέξουν ένα δεύτερο σεισμό, ειδικά με τόσο μικρό εστιακό βάθος.

Το υπέδαφος της πόλης είναι σαθρό με αποτέλεσμα όταν σημειώνεται μια σεισμική δόνηση, να αυξάνεται η στάθμη του νερού και αφού ανακατευθεί με την άμμο να μετατρέπεται σε βάλτο «καταπίνοντας» ουσιαστικά ολόκληρα τμήματα του οδοστρώματος και «εξαφανίζοντας» αυτοκίνητα.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια