Ημιυπαίθριοι: δίμηνη παράταση για την τακτοποίηση τους εξετάζει το ΥΠΕΚΑ

0
2

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Το ΥΠΕΚΑ εξετάζει τη δίμηνη παράταση της διαδικασίας τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων εξετάζει, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εξπρές».

Οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής στα κατά τόπους πολεοδομικά γραφεία, έχουν ξεπεράσει τις 500.000 για την «τακτοποίηση» περισσοτέρων των 730.000 κλεισμένων ημιυπαίθριων χώρων.

Η ρύθμιση των ημιυπαίθριων μπορεί να υλοποιηθεί με χρονικό ορίζοντα τον Ιούνιο οπότε και οι «καλλικρατικοί» δήμοι θα αποκτήσουν τα δικά τους πολεοδομικά γραφεία.

Μέχρι σήμερα οι πολεοδομίες υπάγονται διοικητικά στις νομαρχίες, ένα διοικητικό σχήμα το οποίο δεν θα υφίσταται μετά την συγκεκριμένη ημερομηνία.

Το εν λόγω γεγονός δίνει το περιθώριο στο ΥΠΕΚΑ να παρατείνει την εφαρμογή του νόμου, ώστε να συγκεντρωθούν περισσότερες αιτήσεις και έσοδα, καθώς οι ουρές στις πολεοδομίες ξεπερνούν τις 15 ώρες αναμονής για την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Ένα άλλο ζήτημα ου υφίσταται με την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων είναι ο «νεκρός χρόνος» μεταξύ 2 Ιουλίου του 2009 και 28 Απριλίου 2010, οπότε δημοσιεύθηκε ο νόμος 3843 της Tίνα Μπιρμπίλη.

Στο συγκεκριμένο διάστημα, πολλοί ιδιοκτήτες που είχαν αγοράσει νεόδμητα, είτε είχαν υπογράψει συμφωνητικά αντιπαροχής με κατασκευαστές, φαίνεται να μην μπορούν να νομιμοποιήσουν ημιυπαίθριους και κατά συνέπεια τα διαμερίσματα αυτά να μην μπορούν να πουληθούν και να ενοικιαστούν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου της Ένωσης Κατασκευαστών, κ.Δημήτρη Καψιμάλη, μόνο για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η τακτοποίηση των χώρων αυτών (περί τα 100.000 διαμερίσματα) θα μπορούσε να προσφέρει στο δημόσιο έσοδα της τάξης των 90 εκατ. ευρώ.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια