Sea Diamond: αναγκαία η ανέλκυση του ναυαγίου από την Καλντέρα

0
20

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης πραγματοποιεί μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το ναυάγιο του «Sea Diamond».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», με βάση τα συνολικά πορίσματα της μελέτης, «θεωρείται ήδη αναγκαιότητα ότι το ναυάγιο του «Sea Diamond» θα πρέπει να ανελκυθεί και ή να απομακρυνθεί από την περιοχή της Καλντέρας ή να λάβει χώρα (με οποιονδήποτε τρόπο) η εξουδετέρωσή του.

Η επιβάρυνση που έχει επιφέρει στην περιοχή είναι σαφής και τον μοναδικό τρόπο αποτροπής της συνέχισής της αποτελεί η απομάκρυνσή του. Κάθε άλλη καθυστέρηση ή ενέργεια θα έχει ως αποτέλεσμα την οικολογική, και όχι μόνον, καταστροφή της Καλντέρας».

Η μελέτη έχει με ως θέμα «Ποιοτικός και ποσοτικός χαρακτηρισμός των επικίνδυνων και τοξικών ουσιών του ναυαγίου του «Sea Diamond» – Περιβαλλοντικές επιπτώσεις παρούσες και μελλοντικές».

Υπεύθυνος για τη μελέτη είναι ο καθηγητής Ευάγγελος Γιδαράκος.

Την περασμένη εβδομάδα, παρουσιάστηκε η μελέτη στην αίθουσα του Μπελλώνειου Πολιτιστικού Κέντρου της Θήρας.

Την παρουσίαση οργάνωσε ο Δήμος Θήρας σε συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του «Sea Diamond» και την Ιερά Μητρόπολη Θήρας.

Σύμφωνα με τον κ. Γιδαράκο, σε περίπτωση παραμονής του ναυαγίου στο βυθό του κόλπου της Καλντέρας τα αποτελέσματα θα είναι τα εξής:

-Είναι βέβαιο ότι η διάβρωση ξεκίνησε ήδη και θα συνεχιστεί με σταθερούς ρυθμούς.

-Στην περίπτωση αυτή θα λάβουν χώρα έντονες και ανεξέλεγκτες διαρροές πετρελαιοειδών, βαρέων ελαίων, χημικών, βαρέων μετάλλων και άλλων επικίνδυνων ουσιών στο θαλάσσιο περιβάλλον της Καλντέρας.

-Σε περίπτωση ολίσθησης του ναυαγίου σε μεγαλύτερα βάθη, εκτός από το γεγονός που θα καταστήσει κάθε εγχείρημα ανέλκυσης ή απάντλησης δυσκολότερο έως αδύνατο, το σίγουρο αποτέλεσμα είναι να πληγεί ανεπανόρθωτα το ευαίσθητο οικοσύστημα της Καλντέρας, και όχι μόνο.

-Οταν μάλιστα οι διαρροές συνδεθούν και με τη χειρότερη δυνατή περίπτωση («Worst Case Scenario»), «σπάσιμο του κουφαριού», θα επέλθει με σιγουριά οικολογική καταστροφή, με ανεξέλεγκτες διαρροές τοξικών και ρυπογόνων ουσιών και κατά συνέπεια ζημιές στην αλιεία και στον τουρισμό του νησιού.

-Οι συνέπειες μιας τέτοιας καταστροφής θα είναι τόσο παροδικές όσο και μετρήσιμες σε 10 ή 20 χρόνια.

Παράλληλα, ο Συνήγορος του Πολίτη σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι 4 μετά τη βύθιση του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond στην Καλντέρα δεν έχει γίνει ολοκληρωμένη εκτίμηση του περιβαλλοντικού κινδύνου, επισημαίνει σε πόρισμά του ο Συνήγορος του Πολίτη.

Η συνέπεια αυτής της αδράνειας είναι ότι δεν μπορούν να υπολογιστούν οι επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα, στην τουριστική ανάπτυξη και στην οικονομική δραστηριότητα της Σαντορίνης.

Από το 2008, ο Συνήγορος του Πολίτη διερευνά καταγγελία οργάνωσης πολιτών της Σαντορίνης σχετικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η βύθιση, τον Απρίλιο του 2007, του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond στον όρμο Καλντέρας.

Ο Συνήγορος του Πολίτη πρότεινε στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Θαλασσίων Υποθέσεων, την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τη διαχείριση ναυαγίων, με σχετικό πόρισμα που συνέταξε τον Δεκέμβριο του 2010.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια