Κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής από αεροπορικά δυστυχήματα;

0
4

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ο κίνδυνος να συντριβεί ένα αεροπλάνο πάνω σε έναν πυρηνικό σταθμό, με αποτέλεσμα να απελευθερωθούν φονικά σύννεφα ραδιενέργειας είναι πολύ μεγαλύτερος συγκριτικά με τις προηγούμενες επίσημες εκτιμήσεις, σύμφωνα με νέα στοιχεία και εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων.

Ειδικότερα, μελέτες που διενεργήθηκαν μετά την υποβολή αιτήματος για την επέκταση του αεροδρομίου Lydd στο Kent, αμφισβητούν τις διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών υπηρεσιών της Αγγλίας  που υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος αεροπορικών δυστυχημάτων είναι πάρα πολύ μικρός.

Στην ανάλυση του μάλιστα, ένας εμπειρογνώμονας επισημαίνει ότι η μέθοδος που χρησιμοποιεί η αγγλική Υπηρεσία για την Υγεία και την Ασφάλεια (HSE), ώστε να εκτιμήσει τον κίνδυνο αεροπορικών ατυχημάτων, είναι ξεπερασμένη και υποτιμά τους κινδύνους κατά 20%.

Εκτός αυτού, μια έρευνα που διενεργήθηκε πριν λίγο καιρό για λογαριασμό της HSE και η οποία δεν είχε γνωστοποιηθεί στο κοινό μέχρι τώρα, παραδέχεται ότι σε περίπτωση αεροπορικού ατυχήματος υπάρχει κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται επίσημα ότι τα αεροπορικά δυστυχήματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρηνική καταστροφή, με αποτέλεσμα να εγείρονται ζητήματα ασφαλείας σχετικά με τους πυρηνικούς σταθμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το αεροδρόμιο του Lydd στην κομητεία του Kent στη νοτιοανατολική Αγγλία έχει υποβάλλει αίτημα επέκτασης του αεροδιαδρόμου του κατά 300 μέτρα ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα επιβατικά αεροσκάφη. Σε περίπτωση που το αίτημα εγκριθεί, οι απογειώσεις και οι προσγειώσεις αεροσκαφών θα φτάσουν από τις 9.000 τις 32.000 μέχρι το 2014.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια